ÇOCUKLARA NEDEN KODLAMA ÖĞRETMELİYİZ?

 

Günümüz çocukları teknoloji ile iç içe yaşıyorlar. Bu teknolojinin nasıl günden güne geliştiğini öğrenmeleri bu süreçte sadece kullanıcı değil, ilerleyen süreçte teknolojiyi geliştiren kesimin içinde olmalarını sağlayan en önemli unsurlardan bir tanesidir.  Kodlama dili ve bu dili çocuklara erken yaşta öğretmek bu işin püf noktası.

İşte çocuklarımıza kodlama öğretmemiz için 5 önemli neden:

1) Kodlama yeni bir dildir.

Dil, çocuklara nasıl iletişim kuracaklarını ve mantıklı düşünmeyi öğretir. Dil ayrıca hem sözlü hem de yazılı becerileri güçlendirir. Çocuklar küçük yaşta farklı dilleri çok daha kolay öğrenebilirler. Dil öğrenmeleri, çevrelerindeki dünyayı daha iyi anlamalarına yardımcı olur. Kodlama da tıpkı İngilizce, Almanca, İspanyolca gibi bir dildir. Ancak kodlamanın kendine has dili vardır. Alfabedeki her harf, 0 ve 1’leri temsil eden özel bir formüle sahiptir. Bu 0’lar ve 1’ler çevremizdeki teknolojiyi nasıl kullanacağımız konusunda bizi yönlendirmektedir. Çocuklarımızın, etraflarındaki teknolojinin neden ve nasıl işlediğini anlamaları için, kodlamayı öğrenmeleri ve kodlama dili ile konuşabilmeleri gerekmektedir.

2) Kodlama yaratıcılığı teşvik eder.

Kodlama dilini öğrenen çocuklar deney yaparak beyinlerini daha iyi kullanmayı öğrenir ve güçlendirir. Kodlama ile çocuklarımız hata yaptıklarında bile öğrenirler. Kodlama ile çocukların yaratıcığı teşvik edilir. Ancak, yaratıcılığın her zaman bir sonuç değil sürecin bir parçası olduğu gerçeğini de unutmamak gerekir.

3) Kodlama, Matematik becerisine sahip çocuklara yardımcı olur.

Kodlama, çocukların soyut kavramları görselleştirmelerine yardımcı olur, gerçek dünyada yaşadıkları sorunları matematiksel bir bakışla çözmelerini sağlar ve bu durum matematiği eğlenceli ve yaratıcı hale getirir. Kodlama, günümüzün STEM programlarının çoğunda ve ülkemizde uygulanan Hârezmi eğitim modeli programlarında bulunur.

4) Kod yazma, akademik performansı geliştirir.

Kodlamayı öğrenen çocuklar, düşüncelerin nasıl planlanacağını ve düzenleneceğini anlarlar. Çocukların kodlama becerileri zaman içinde geliştikçe,  derslerinde gözle görünür iyileşmeleri görmek kaçınılmaz olacaktır.

5) Kodlama, çocukların kendine güvenen problem çözücüler olmalarına yardımcı olur.

Çocuklar kodlamayı ve yön vermeyi öğrendiklerinde, sorunu çözmenin mutlaka bir yolu olduğunu öğrenirler. Başarısızlıktan endişe etmeden çalıştıkları için bu çözüm becerilerini geliştirecektir. Kodlama dijital çağda temel bir okuryazarlıktır ve çocukların etraflarındaki teknolojiyi anlamaları, birlikte çalışabilmeleri ve anlayabilmeleri önemlidir.

Çocuklara küçük yaşta kodlamayı öğretmen, onları geleceğe hazırlar.

Emrah PEKŞEN