Çoğu insan, başka bir kişinin mutluluğuna yol açan, bencil olmayan bir davranışı ifade eden “rastgele iyilik hareketi" ifadesini duymuştur. Bunun gibi terimler dünyadaki popülerliğini arttırıyor, çünkü daha çok insan yaşamlarında yalnızca özgecilikle(1) çözülebilecek bir eksiklik tespit ediyor.

Görünüşe göre bağımlılık yapan iyi duyguları yeterince iyi hissetmiyoruz ve iyi sebeplerler arasına alamıyoruz.

Bilimsel çalışmalar, nezaketin çok sayıda fiziksel ve duygusal faydaya sahip olduğunu ve çocukların sağlık, mutlu, çok yönlü bireyler olarak gelişmek için sağlıklı bir ılık ve bolluk dozuna ihtiyaç duyduklarını göstermiştir.

Patty O’Grady, doktora, nörobilim, duygusal öğrenme ve pozitif psikoloji alanında eğitim alanına özel dikkat eksikliği uzmandır. “İyiliğin, şefkat deneyimiyle beynini değiştirdiğine inanıyor. Çocuklar ve ergenler şefkati ancak düşünerek ve konuşarak öğrenemezler. Nezaket, onu yeniden üretebilmeleri için hissederek öğrenilir. Nezaket, öğrencilerin hissettiği bir duygudur ve empati, paylaştığı bir güçtür. ”

Okullardaki nezaket teorisini desteklemek için çok sayıda nokta vardır:

1. Mutlu Çocuklar

Bilim, kibar olunca yaşadığımız iyi duyguların beynin zevk, sosyal bağlantı ve güven ile ilişkili olan alanlarını harekete geçiren endorfinlerle üretildiğini ve bu neşe duygularının bulaşıcı olduğunu ve bu davranışta bulunduğumuz kişiye de nazik davranışı teşvik ettiğini kanıtlamıştır.

2. Artan Akran Kabulü


Konuyla ilgili araştırmalar, nezaketin başkalarıyla anlamlı ilişkiler kurma yeteneğimizi artırdığını belirledi. Araştırmalar, kibar, mutlu çocukların daha fazla kabul görmekten hoşlandıklarını göstermektedir; çünkü çok seviliyorlar veilginin eşit dağılması nedeniyle ortalama zihinsel sağlık bakımından daha iyi oldukları görülüyor.

3. Geliştirilmiş Sağlık ve Daha Az Stres
Nazik olmanın, bir kişinin mutluluk düzeyini önemli ölçüde artırabileceği ve stresi azaltacağı için, bazı fiziksel ve zihinsel sağlık yararları olan oksitosin hormonu salınımını tetikleyebileceği geniş çapta belgelenmiştir. Daha yakın zamanda, kardiyovasküler sistemde, tansiyonu düşürerek ve yaşlanma sürecini tesadüfen hızlandıran serbest radikalleri ve iltihaplanmayı azaltarak kalbin korunmasına yardımcı olarak önemli bir rol oynadığı görülmüştür.

4.  Ait Olma ve Geliştirilmiş Benlik Saygısı
Araştırmalar, insanların iyi bir iş yaptıklarında , kalıcı bir gurur duygusu, refah ve zenginleştirilmiş bir aidiyet duygusu yaratan endorfinlerin salgılandığı görülmüştür. Küçük nezaket davranışlarının bile refah anlayışımızı arttırdığı, enerjiyi arttırdığı ve harika bir iyimserlik hissi verdiği görülmektedir.

5. Daha İyi Konsantrasyon ve Geliştirilmiş Sonuçlar
Öğrenme, hafıza, ruh hali, uyku, sağlık ve sindirimde önemli bir rol oynayan serotonini arttırdığı için, nezaket, çocukların kendilerini iyi hissetmelerine yardımcı olan kilit bir unsurdur. Olumlu bir bakış açısına sahip olmaları, daha fazla dikkat çekmelerini sağlar ve okulda daha iyi sonuçlar elde etmek için daha yaratıcı düşünmeyi sağlar.

6. Daha Az Zorbalık
Shanetia Clark ve Barbara Marinak, “önceki nesillerin aksine, günümüz ergenlerinin birbirlerini endişe verici oranlarda mağdur ettiklerini” söylüyorlar. Ergen zorbalığının ve gençlik şiddetinin okuldaki “iyilik - bütünlüğü” programlarıyla karşı karşıya gelebileceğini savunuyorlar. (Mağduriyetin antitezi.) ”

Birçok geleneksel zorbalık karşıtı program, çocukların endişe duymasına neden olan olumsuz eylemlere ve çoğu zaman çok az etki yaratmaya odaklanmaktadır. Okullarda nezaket ve şefkat öğretmek, yalnızca sıcak ve kapsayıcı okul ortamları yaratan olumlu davranışı teşvik etmekle kalmaz, aynı zamanda çocukların aidiyet hissetmelerine yardımcı olur. İyilik temelli programların okullara entegre edilmesiyle zorbalığın etkilerinin önemli ölçüde azaltılabileceği görülmüştür.

7. Azalmış Depresyon
Uluslararası üne sahip yazar ve konuşmacı Dr. Wayne Dyer, araştırmaların bir nezaket eyleminin beyindeki serotonin düzeylerini (ruh halini iyileştirmekten sorumlu doğal bir kimyasal) artırdığını keşfettiğini söyledi. Ayrıca, serotonin seviyelerinin hem nezaket gösterene hem  nezaket gösterilene, hem de nezakete şahit olan kişide  doğal antidepresan etkisi yarattığı gözlemlenmiştir.

Rutgers Üniversitesi Psikoloji Bölümünde profesör olan Maurice Elias, “bir vatandaş, büyükbaba, baba ve profesyonel olarak, okulların misyonunun nezaket ve değerler eğitiminin içermesi gerektiği açıktır."

Siz bu konuda ne düşüyorusunuz?

-----------------------------

(1)Özgecilik kavramı, içerisinde bir incelik ve yücelik barındıran, toplumsal yaşam için hayati önemde bir kavramdır. Özgecilik, alturizm, diğerkamlık, isar, hubbugayr ya da elseverlik gibi isimlerle de ifade edilmektedir. Özgeciliğin özünde, iyilik yapma, yardımseverlik, özveri, cömertlik, empatik olma, merhamet, gönüllülük ve paylaşma vardır. ( tayfundogan.net)

kaynak: edarticle.com