Çoğu kişi, başka bir kimsenin mutluluğu ile sonuçlanan bencil olmayan bir harekete atıfta bulunan “rastgele iyilik eylemleri” ifadesini duymuştur. Bunun gibi terimler dünyadaki popülariteyi arttırıyor, çünkü daha çok insan yaşamlarında yalnızca özgecilikle çözülebilecek bir eksiklik tespit ediyor.

 

Görünüşe göre bağımlılık yapan iyi duyguları yeterince iyi hissetmiyoruz ve iyi sebeplerle.

 

Bilimsel çalışmalar, nezaketin çok sayıda fiziksel ve duygusal faydaya sahip olduğunu ve çocukların sağlık, mutlu, çok yönlü bireyler olarak gelişmek için sağlıklı bir ılık ve bolluk dozuna ihtiyaç duyduklarını göstermiştir.

 

Patty O’Grady, doktora, nörobilim, duygusal öğrenme ve pozitif psikoloji ve eğitim alanına özel dikkat gösteren uzmandır. “İyiliğin, şefkat deneyimiyle beynini değiştirdiğine inanıyor. Çocuklar ve ergenler şefkati ancak düşünerek ve konuşarak öğrenemezler. Nezaket, onu yeniden üretebilmeleri için hissederek öğrenilir. Nezaket, öğrencilerin hissettiği bir duygudur ve empati, paylaştığı bir güçtür. ”

 

Okullardaki nezaket teorisini desteklemek için çok sayıda fayda bildirilmiştir:

 

1. Mutlu Çocuklar

 

Bilim, kibar olunca yaşadığımız iyi duyguların beynin zevk, sosyal bağlantı ve güven ile ilişkili olan alanlarını harekete geçiren endorfinler tarafından üretildiğini ve bu neşe duygularının bulaşıcı olduğunu kanıtladığını ve vericinin daha nazik davranışı teşvik ettiğini kanıtlamaktadır. ve alıcı.

 

2. Artan Akran Kabulü

 

Konuyla ilgili araştırmalar, nezaketin başkalarıyla anlamlı ilişkiler kurma yeteneğimizi artırdığını belirledi. Araştırmalar, kibar, mutlu çocukların daha fazla kabul görmekten hoşlandıklarını çünkü çok sevdiklerini ve popülerliğin eşit dağılmasından dolayı daha kapsayıcı davranışlar uygulayan sınıflarda ortalama ruh sağlığının daha iyi olduğunu bildirmektedir.

 

3. Geliştirilmiş Sağlık ve Daha Az Stres

 

Nazik olmanın, bir kişinin mutluluk düzeyini önemli ölçüde artırabileceği ve stresi azaltacağı için, çeşitli fiziksel ve zihinsel sağlık yararları olan oksitosin hormonu salınımını tetikleyebileceği geniş çapta belgelenmiştir. Daha yakın zamanda, kardiyovasküler sistemde önemli bir rol oynadığı, kan basıncını düşürerek ve yaşlanma sürecini tesadüfen hızlandıran serbest radikalleri ve iltihaplanmayı azaltarak kalbin korunmasına yardımcı olduğu bulundu.

 

4. Daha Büyük Ait Olma ve Geliştirilmiş Benlik Saygısı

 

Araştırmalar, insanların iyi bir iş yaptıklarında ‘yardımcıları’ yaşadıklarını, kalıcı bir gurur duygusu, refah ve zenginleştirilmiş bir aidiyet duygusu yaratan endorfinlerin yaşandığını göstermektedir. Küçük nezaket davranışlarının bile refah duygumuzu arttırdığı, enerjiyi arttırdığı ve harika bir iyimserlik hissi verdiği ve kendime değer verdiği bildiriliyor.


 

5. Artan Şükran Duyguları

 

Çocuklar, başkalarına kendilerinden daha az şanslı olmalarına yardım eden projelerin bir parçası olduğunda, onlara gerçek bir perspektif duygusu sağlar ve kendi yaşamlarındaki iyi şeyleri anlamalarına yardımcı olur.

 

6. Daha İyi Konsantrasyon ve Geliştirilmiş Sonuçlar

 

Öğrenme, hafıza, ruh hali, uyku, sağlık ve sindirimde önemli bir rol oynayan serotonini arttırdığı için, nezaket, çocukların kendilerini iyi hissetmelerine yardımcı olan kilit bir unsurdur. Olumlu bir bakış açısına sahip olmaları, daha fazla dikkat çekmelerini sağlar ve okulda daha iyi sonuçlar elde etmek için daha yaratıcı düşünmeyi sağlar.

 

7. Daha Az Zorbalık

 

İki Penn Eyaleti Harrisburg fakültesi araştırmacısı Shanetia Clark ve Barbara Marinak, “önceki nesillerin aksine, günümüz ergenlerinin birbirlerini endişe verici oranlarda mağdur ettiklerini” söylüyorlar. Ergen zorbalığının ve gençlik şiddetinin okuldaki “iyilik - bütünlüğü” programlarıyla karşı karşıya gelebileceğini savunuyorlar. Mağduriyetin antitezi. ”

 

Birçok geleneksel zorbalık karşıtı program, çocukların endişe duymasına neden olan olumsuz eylemlere ve çoğu zaman çok az etki yaratmaya odaklanmaktadır. Okullarda nezaket ve şefkat öğretmek, yalnızca sıcak ve kapsayıcı okul ortamları yaratan olumlu davranışı teşvik etmekle kalmaz, aynı zamanda çocukların kendilerine ait olduğunu hissetmelerine yardımcı olur. İyilik temelli programların okullara entegre edilmesiyle zorbalığın etkilerinin önemli ölçüde azaltılabileceği belgelenmiştir.

 

8. Azalmış Depresyon

 

Uluslararası üne sahip yazar ve konuşmacı Dr. Wayne Dyer, araştırmaların bir nezaket eyleminin beyindeki serotonin düzeylerini (ruh halini iyileştirmekten sorumlu doğal bir kimyasal) artırdığını keşfettiğini söyledi. Ayrıca, serotonin seviyelerinin hem nezaket hem de nezaket alıcısında, hem de nezaketine şahit olan ve onu harika bir doğal antidepresan yapan kişinin arttığını buldu.

 

Rutgers Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde profesör olan Maurice Elias, “vatandaş, büyükanne ve büyükbaba, baba ve profesyonel olarak, okulların misyonunun öğretme nezaketini içermesi gerektiği açıktır. Onsuz, topluluklar, aileler, okullar ve sınıflar, kalıcı öğrenmenin gerçekleşmesi muhtemel olmayan iş göremez yerler haline gelir.

 

Nezaket öğretmek için hazırlıklı olmamız gerekir, çünkü yaşamın başlarında kötü muamele nedeniyle geciktirilebilir. Yoksulluğun ağırlığı altında boğulabilir ve daha sonraki yaşamlarında mağduriyetle raydan çıkarılabilir.

 

Nezaket öğretilebilir ve bu medeni insan yaşamının belirleyici bir yanıdır. Her eve, okula, mahalleye ve topluma ait. ”

 

Modern eğitimin sadece akademisyenlerden daha fazlasını kapsaması gerektiği, çocukların mutlu, kendine güvenen, çok yönlü bireyler geliştirmesi için kalbin meselelerinin ciddiye alınması ve öncelikli bir konu olarak ele alınması gerektiği açıkça ortaya çıktı.

 

 

Kaynak Edarticle