Hepimiz tatil için bir plan kurarız. Tatilde şunları bunları yapacağım der ve tatil sonunda çoğunlukla şunları ve bunları yapamamış oluruz. Bu sebeple öğretmen ve öğrenciler için tatilin başladığı şu günlerde kendimizi geliştirme çabamızı site üzerinden yayınlayacağız. Bu işe bir öğretmen ve iki öğrenci olarak başladık. Yazıları bazen ben(öğretmen) bazen de  öğrencilerim yazacak.

1. Gün

Tatilde kendimizi geliştirebileceğimiz alanlar belirledik. Kodlama şu anda en popüler olan alan, ancak kodlama dediğimiz olayın aslında ne kadar geniş olduğunu googla “kodlama” a yazdığınızda anlayabilirsiniz.

Kodlama dünyasında gözümüze çarpan ilk şey, kodlamanın kolaylaştırılmış versiyonlarının çoğaldığı, olayın özünü öğretmeden hazır şablonlar üzerinden yürütülebildiği sistemlerin olmasıydı. Tabi ki biz bu hazır kodlama platformlarından uzak durduk. Tabi ki bu platformlar ilkokul seviyesindeki öğrenciler için çok faydalı olabilir.

Tatil başlamadan önce nereden başlamalıyız konusunda öğrencilerimle fikir alış-verişi yaparken eski bir öğrencim ziyarete gelmişti. Konuyu ona açmıştım. Akşamına bir mesaj gönderdi. Microsoft’un sponsor olduğu, ücretsiz Türkçe bir platformu bana gönderdi. www.acikakademi.com, biz bu sitenin derli toplu ve düzenli eğitim olduğunu gördük ancak site windows tabanlı geliştirmeler için tasarlanmış ve şu an için üye girişi kabul etmiyordu. Öğrencimin önerdiği ikinci site ise;https://learn.freecodecamp.org/ tı.Bu siteyi açar açmaz Türkçe dil desteğine sahip olmadığını görüyorsunuz. Bu sebeple de çok yoğun bir araştırma içerisine girmeden kapattık.

Udemy online kurslarda seçeneklerimizin arasındaydı ancak bu gelişimimize nedense para harcamak istemedik ve youtube dünyasına daldık. Geçen sömestr tatilinde ufak html ve css çalışmam olmuştu. Bunların birer programlama dili olmadığını orada öğrenmiştim. Bir matematik öğretmeni olarak yapmak isteğimiz sayfaları düzenlemek ve yerleşimleri yapmak değildi. Öğrencilerim ve ben daha fazlasını tasarlamak istiyorduk.

Bu konuda hem web sitesi hem de masaüstü platformda program geliştirebileceğimiz, öğrenmesi basit olan bir programlama dili olarak php tavsiyesini almıştık.Bu sebeple youtube kanallarından sıfırdan php aramasını yapıp, izlenme sayısı olarak yüksek , seti tamamlamış ve kullanıcı yorumlarının iyi olduğu bir kanal olarak EDUKEY By Emrah Yüksel  kanalını seçtik.

İlk videoda kodlamanın ne demek olduğunu ve daha önce code.org da ingilizce olarak izlemiş olduğum ünlü isimlerin kodlamaya ne zaman ve nasıl başladıklarını anlatan röportajları türkçe alt yazı ile yayınlamış

İlk videonun ardından zaten motive ediyor Emrah Bey, video setinin nasıl ilerleyeceğini söylüyor. Tabi şu anda set tamamlanmış, yaklaşık 230 ders videosu var.

Vakit kaybetmeden ikinci videoya geçtim. Orada da php nin ne demek olduğundan bahsetmiş. Bahsederken de  php nin “üstün yazı ön işlemcisi” anlamına geldiğini söylüyor. İlk olarak 1995 yılında yaratıldığını söylüyor. Ocak 2013 itibariyle 220 milyon civarında olduğundan bahsediyor. Php html içine gömülebilen bir programlama dili olduğundan ve masaüstü programı da oluşturabileceğini söylüyor.

Php dilinin avantajları olarak:

a. Açık kaynak kodlu

b. Güvenilir

c. Maliyeti uygundur.

d. Birçok veri tabanı ile kullanılabilir

Hızlı bir script dili olarak gördüğü bu dilin veri tabanı olarak mysQl ile eşleştirildiğini söylüyor.

3. Videoda bu eğitimi alabilmek ve an be an uygulama yapabilmek için bilgisayarımıza yüklememiz gereken programları ve yüklenişi anlatıyor.

a. AppServ

Programı buradan indirebilirsiniz. (Yaklaşık 110 MB)

Bu veri tabanı uygulamasını indirip kurarken nereye kurulacağını dikkat etmemiz gerekiyor.

Yükleme işleminden sonra uygulamanın düzgün yüklenip yüklenmediğini test etmek için tarayıcıya, “localhost” yazıyoruz.

Bu serverın kurulumdan sonra kod yazma platformlarından notepad, notepad ++ ın kullanılabileceğini ancak kendisinin çalışmasını olumlu yönde etkilediğini iddia ettiği  Sublimetext-2 programıyla devam edeceğini söylüyor.

Sublime Text-2 yi indirmek için tıklayınız.

Bu hazırlık sürecinden sonra, asıl olaya başlayacağını ümit ederek bugünkü yazımıza son veriyorum.

Siz  tatilde kendinizi hangi yönde geliştiriyorsunuz? 

Php Öğreniyorum-2.gün