UZAKTAN EĞİTİM NEDİR?

Uzaktan eğitim zamandan ve mekândan bağımsız olarak gerçekleştirilen eğitim şeklidir. Öğrenci ve eğitimcinin beli bir kurumda fiilen bulunma zorunluluğunu ortadan kaldırır. Dünya üzerinde ilk uzaktan eğitimin mektupla başladığı düşünülürse şu an teknolojinin sağladığı hız sayesinde gerçek zamanlı bir eğitim sağlamak ve zaman tasarrufu yapmak mümkündür. Uzaktan eğitim sisteminin de teknolojik gelişmelerle eş zamanlı olarak ne kadar ilerleme kaydettiği ortadadır. Sağladığı avantajlar düşünüldüğünde uzaktan eğitim gelecekte, en önemli eğitim verilme şekillerinden biri haline gelecektir.

 

Uzaktan eğitim; örgün eğitim dersleri, açık öğretim dersleri ya da sertifika eğitimleri için günümüzde oldukça rağbet görmektedir. Var olan bilgisayar teknolojisi ve internet sayesinde sanal ortamda gerçekleştirilen öğrenmelerde eğitim sadece eğitici kontrolünde değil öğrenci kontrolü altında da olmaktadır. Bu da sürece dahil eden öğrencilerin bireysel farklılıklarını destekleyen önemli bir unsurdur.

Öğrenci istenen zamanda değil uygun olduğu zamanda ve istediği yerden eğitime erişim sağlayabilmektedir. Zorunlulukları ortadan kaldıran bu eğitim sistemi, kişilerde bireysel öğrenme sorumluluğunu da yadsınamayacak boyutta üst seviyeye taşımaktadır. Ayrıca uzaktan eğitimle örgün eğitim arsında kalite farkı yaşandığı düşünülmemelidir. Öğrenciye eğitimcilerle sunulan bilgiler aynıdır. Değişen durum, bilginin aktarım sürecinde eğitimin veriliş koşullarıdır.

Tüm Türkiye’de Örgün Eğitim Yerine Uzaktan Eğitim

 

Uzaktan eğitim; genel olarak fiziksel engel, tam zamanlı iş hayatı, yol sorunu ya da başka kişisel imkansızlıklar neticesinde tercih edilmektedir.  Ancak yakın zamanda tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüsü uzaktan eğitimin örgün eğitimin yerine kullanılabileceğini gösterdi.  Çin’de ortaya çıkarak yayılmaya başlayan Korona virüsü birçok ülke gibi bizi de etkisi altına aldı. Kısa bir süre önce ülkemize giren korona virüsünün yayılmasını engellemek amacıyla okular bir süre tatil edildi. Burada eğitimin aksamaması adına imdadımıza koşan uygulama ise uzaktan eğitim oldu.

Görüldüğü gibi uzaktan eğitim dünyanın karşılaşabileceği felaketler karşısında eğitim için vazgeçilmez bir araca dönüşebiliyor. Öğrencilerin dijital platformlar üzerinden derslerine devam etmesini planlayan MEB, gerekli hazırlıklarını tamamladı. Öğrencilere eğitim bilişim ağında, EBA, kullanabilmeleri için ücretsiz 3 GB internet paketi hizmeti sunulması kararlaştırıldı. Öğrenciler teknik imkan olarak sorun yaşarsa TRT üzerindeki kanallardan da derslerini alma imkanına sahip olacaklar.

 

Uzaktan Eğitim ile Her Yerde Eğitim Mümkün

 

Uzaktan eğitim kalite bakımından ikinci sınıf bir eğitim sistemi olarak görülmemelidir. Çünkü uzun yıllar gelişmiş ülkelerde kullanılan ve en yeni ölçme değerlendirme metotları uygulanan en modern eğitim sistemlerinden biridir. Uzaktan eğitimi akılcı, çağdaş ve yenilikçi bir eğitim sistemi olarak görmek daha yerinde olacaktır. Uzaktan eğitim sayesinde insanlar kariyerlerini istedikleri eğitimlerle istedikleri gibi şekillendirebiliyorlar. Yani söz konusu sadece zorunlu eğitimler ya da üniversite eğitimi değildir. Bireyler profesyonelleşmek istedikleri dallara doğrudan yönelim gösterebilmektedir. Aldıkları eğitimlerle mesleki kariyerlerine sertifika ekleyerek iş dünyasındaki yükselişlerini bilinçli şekilde inşa edebilmektedir.  Kendilerine ve topluma karşı özgüveni artan bireyler böylece hem daha mutlu hem de daha başarılı olabiliyorlar.

Uzaktan eğitimde derse senkron ya da asenkron olarak katılmanız mümkün. Senkron şekildeki uzaktan eğitim, eğitimci ile aynı anda çevrimiçi olarak sanal ortamda buluşmanız anlamına gelmektedir. Yani canlı ders sistemine vaktinde katılarak eşzamanlı katılım sağlamış olursunuz. Senkron uzaktan eğitim sayesinde eğitmen ve öğrenciler iletişim teknolojilerini kullanarak farklı mekanlardan eşzamanlı erişim sağlarlar. Bu sayede eğitimcinize aklınıza takılan soruları sorabilir ve daha kısa sürede dönütler alarak daha sağlıklı öğrenmeler gerçekleştirebilirsiniz. Asenkron uzaktan eğitim ise canlı yayına katılmadığınız, yayınlanan dersleri sonradan izlediğiniz katılım şeklidir. Burada eğitimciye anında soru sorma şansınız olmaz. Daha sonra mesaj yoluyla ulaşarak sorularınızı iletebilirsiniz. Ama senkron katılıma göre asenkron uzaktan eğitimde daha geç dönütler alırsınız.

Uzaktan Eğitimin Özellikleri Nelerdir?

  • Uzaktan Eğitim öğrenci merkezlidir. Bireysel öğrenmeleri destekler.
  • Fırsat eşitliği sunar. Uzaktan eğitimin beklide en beğenilen özelliklerinden biri de eğitimde sunduğu fırsat eşitliğidir. Maalesef örgün eğitimde fırsat eşitliği tam manasıyla bir türlü sağlanamamaktadır. Bunda ekonomik şartların, yaşanan bölgenin ve kişisel farklılıkların rolü büyüktür.
  • Uzaktan eğitim, fiziksel olarak engeli bulunan öğrencilere eğitim olanağı sağlar. Engelli öğrenciler için özellikle ulaşım problemini ortadan kaldırarak diğer öğrencilerle aynı koşullarda öğrenme imkanı sunar.
  • Geniş öğrenci kitlesine eğitim hizmeti sunabilen bir eğitim sistemidir. Geleneksel sınıf ortamındaki kalabalık öğrenmeyi olumsuz etkilerken, sanal sınıflarda yapılan uzaktan eğitimde katılımcı sayısı daha esnek tutulabilir.

 

  • Uzaktan eğitim, zaman ve mekandan bağımsızdır. Fiziksel bir derslikte aynı anda bulunma zorunluluğu yoktur. Coğrafi ve bölgesel engelleri ortadan kaldırır. Zamandan tasarruf sağlar.
  • Gelişmiş araçlarla ders işleme imkanı sunar. Sanal derslerde de örgün eğitimde olduğu gibi yazı tahtası, power point uygulamaları, videolar, çoklu ortam araçları gibi birçok çağdaş araç eğitme dahil edilebilir.
  • Uzaktan eğitim, geleneksel eğitimden yararlanamayan kişilere alamadıkları eğitimleri telafi şansı sağlar.
  • Uzaktan eğitimde öğrenciler, eğitim ve öğretim ortamına 7/24 erişim olanağı sunulmaktadır. Bu da eğitim almak için uygun zaman bulamama sorununu ortadan kaldırır.
  • İş hayatında çalışmak zorunda olan ve bunun yanında okumak isteyen kişilerin öğrenimlerine devam edebilmesini sağlar.
  • Evlilik, askerlik, çocuk sahibi olma gibi nedenler sebebi ile eğitimine ara veren kişilere kaldığı yerden eğitimine devam etme şansı verir.
  • Uzaktan eğitim, her bir öğrencinin kendi öğrenme hızında öğrenim görmesine imkan sağlar. Bu da kalıcı öğrenmeyi destekler.
  • Öğrencilerin, bilgiye hızlı ve kolay bir şekilde erişmesini sağlar. Bu da uzaktan eğitimin sağladığı zaman tasarrufunu arttırmaktadır.
  • Yüz yüze eğitimde gereken ulaşım, barınma, konaklama, beslenme gibi ek harcamalar uzaktan eğitim sayesinde ortadan kalkar. Eğitimin önündeki ekonomik engeller minimuma indirilmiş olur.
  • Uzaktan eğitim, öğretim elemanlarıyla etkileşimli ve dinamik bir öğrenme süreci yaşatır.
  • Uzaktan Eğitim mekandan bağımsız olması yönüyle öğrencilerin internet erişimi olan her hangi bir yerden istedikleri kalitede eğitim almalarına olanak sağlar.
  • Uzaktan eğitimde arşivlenen ders kayıtlarına öğrenciler istedikleri zaman ulaşabilirler. Bu sayede sınırsız tekrar imkanına sahip olurlar. Bu özelliği ile uzaktan eğitim, geleneksel eğitiminde önünde kabul edilebilir.

Uzaktan Eğitimin Geleceği

Uzaktan eğitimin ilk olarak mektup ile başladığı bilinmektedir. Daha sonra radyo ve televizyon aracılığı ile yapılmaya devam edilmiştir. Türkiye’de ilk uzaktan eğitim, 1956 senesinde, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Banka ve Ticaret Hukuku Araştırma Enstitüsü bünyesinde başlatılmıştır. Bu eğitimin başarılı olması neticesinde mektupla öğretim merkezi kurulmuştur. 1970'li yıllarda uzaktan eğitim gelişim yaşamaya devam etmiş ve 1981 yılında ise Anadolu üniversitesi bünyesinde açık öğretim fakültesi kurulmuştur. Tahmin edeceğiniz gibi ilk zamanlar uzaktan eğitimde posta gecikmelerinden dolayı aksamalar yaşanmaktaydı. Ama gelişen teknoloji uzaktan eğitimi de kendisiyle beraber zirveye taşımıştır.

Uzaktan eğitim şu an mevcut eğitimin alternatifi şeklinde görülmektedir. Ancak olası felaketlerde örgün eğitimin yerine kullanılabileceği de günümüzde açıkça görülmüştür.  Aslında değişen dünya düzeni neticesinde insanlar büyük zaman problemi çekmektedir. Bu nedenle her hangi bir felaket durumu olmasa da insanların yakın gelecekte uzaktan eğitime daha fazla eğilim göstereceğini düşünüyorum. Bu konudaki fikirlerinizi yorum kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

Uzaktan eğitim nedir?
Uzaktan eğitim zamandan ve mekândan bağımsız olarak gerçekleştirilen eğitim şeklidir. Öğrenci ve eğitimcinin beli bir kurumda fiilen bulunma zorunluluğunu ortadan kaldırır. Uzaktan eğitim şu an mevcut eğitimin alternatifi şeklinde görülmektedir.

Uzaktan eğitim, örgün eğitim yerine kullanılabilir mi?
Uzaktan eğitimle örgün eğitim arsında kalite farkı yaşandığı düşünülmemelidir. Öğrenciye eğitimcilerle sunulan bilgiler aynıdır, bilginin aktarım metotu farklıdır. Yaşanan korona virüsü salgını örgün eğitim yerine uzaktan eğitimin uygulanabileceğini açıkça göstermiştir.

Uzaktan eğitimin en önemli avantajları nelerdir?
Eğitimde fırsat eşitliğini sunması en önemli avantajıdır. Kayıtlı derslerin istendiği zaman defalarca izlenebilmesi de örgün eğitimle kıyaslandığında, uzaktan eğitimi öne çıkaran bir avantajdır.

Tuba Uyar