Merhaba bügün sizlere etkinliklerde veya başka zamanlarda, projelerde, ödevlerde, sosyal medya paylaşımlarında zevkle kullanacağınız bir sistemden bahsetmek istiyorum.

WORDART NEDİR?

İsim tanıdık ama içerik emin olun aklınızdan geçen şey değil. Microsoft Office paketinde bulunan özellikten bahsetmeyeceğim. Benim bahsedeceğim şey yandaki gibi bir şey.

Paradan örnek verdik ama kusura bakmayın.

Şimdi işimize dönelim. Wordart ile aslında kelime bulutları oluşturuyorsunuz. Sitenin içinde bulunan resim arşivini kullanabileceğiniz gibi, yüklemek istediğiniz bir resim varsa onu yükleyip, kelimeleri yazıp, gerekli düzenlemelerle ortaya güzel bir görsel çıkmış oluyor.

Anlattıklarımız lafta kalmasın. Bir örnek ile pekiştirelim.

10 KASIM İÇİN POSTER TASARIMI

Ben bu siteyi zaman zaman kullanıyordum. Fakat 10 Kasım’da farklı bir şeyler yapmak için bir fikir geldi aklıma ve bu yöntem ile bir afiş tasarımı yaptım.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün siluetinin üstüne anahtar kelimeleri yerleştirip, bunu rasterbator yöntemiyle 20 parça A4 kağıda bölüp duvara dikkatli bir şekilde yapıştırdım. Hiçbir program kurulumu yapmadım. Tamamen internet üzerinden hallettim. Sonuç olarak yukarıdaki görsel ortaya çıktı. Tabii burada poster yavan kaldı, siz etrafına kendinizce dekor yapabilirsiniz.

Gelin şimdi başlayalım. Hazır mısınız?

1) Öncelikle tarayıcımızdan www.wordart.com sitesitesine giriş yapıyoruz.

Burada “Create Now” butonuna tıklayıp yeni bir proje başlatıyoruz.

2) Karşımıza çıkan ekrandan yuvarlak içindeki bölüme anahtar kelimelerimizi yazıyoruz.

 

NOT: Bu siteyi sınıfta akıllı tahtada açıp, anahtar kelimeleri öğrenciler ile birlikte oluşturursanız, 10 Kasım için çok güzel bir etkinliğe imza atmış olursunuz.

3) Şimdi geldi esas konuya tema için fotoğraf seçmeye. Aşağıdan “Shapes” bölümünü seçince, karşımıza gelen görsellerden birini seçebileceğimiz gibi, istersek kendimizde görsel ekleyebiliyoruz.

Burada biz Atatürk’ün siluetini kullanacağız. Bundan ötürü önce resmi bulup, bilgisayarımıza indirmemiz gerekiyor. Google’a “Atatürk png” yazıp, görsellerden bir resim seçiyoruz. Ben bu çalışma için aşağıdaki resmi seçtim.

Ardından “Shapes” bölümünde “ADD IMAGE” yazan yerden indirdiğimiz siluet fotosunu wordart çalışmasına yüklüyoruz.

4) “Fonts” bölümüne geldiğimizde dikkat etmemiz gereken bir şey var. O da ü,ş,ğ gibi Türkçe karakterleri destekleyen bir font seçmemiz. Ben bu örnekte “PT Sans Bold” seçiyorum. Siz bildiğiniz veya istediğiniz başka bir font varsa kullanabilirsiniz.

5) “Layout” bölümüne geldiğimizde, yazıların resmin üzerinde nasıl bir düzende bulunması gerektiğini belirliyorsunuz. Bu çalıştığınız resme ve kafanızdaki projeye göre değişkenlik gösterebilir. Ben bu örnekte “RANDOM” yani rasgele seçeneğini seçtim.

6) “Colors and Animations” bölümünde ben oynama yapmadım. Ama isterseniz biraz kurcalama ile farklı rekler ekleyebilirsiniz.

7) Şimdi geldik neticeye. Sağ yukarıdaki menüden “Visualize” butonuna bastığımızda görselimiz karşımıza geliyor.

Burada beğenmediğiniz bir şey varsa, buraya kadar anlattığım ayarlardan düzenleme yapıp, tekrar “Visualize” butonuna basmanız yeterli olacaktır.

8) Son olarak yaptığımız projeyi kaydetme işlemine geldi sıra. Wordart sitesi ücretli bir servis. Daha doğrusu daha yüksek çözünürlüklü çalışma çıktıları isterseniz, ücret ödemeniz gerekiyor. Benim yaptığım denemelerde “SQ” standart quality formatında aldığımız görseller bir çok yerde işimizi görüyor.

Wordart projemizi bitirdik. Bunu ister sosyal medyada, ister kitap kapağı, ödev kapağında isterseniz de şimdi anlatacağım yöntem ile duvara poster olarak asabilirsiniz.


RASTERBATOR ile Poster Yapımı

Şimdi gelelim asıl meseleye oluşturduğumuz Wordart’ı indirdik. Bunu çok basit bir şekilde birkaç tane A4 kağıdından oluşan poster haline dönüştüreceğiz.

1) Başlangıç olarak http://posterizer.online/ sitesine giriş yapıyoruz. Aşağıdaki bölümden karşımıza çıkan ekrandan oluşturduğumuz wordart dosyamızı seçip, siteye yüklüyoruz.

2) “Page Setup” menüsü altında yüklediğimiz wordart çalışmasının kaç adet A4 kağıt ile hazırlanması gerektiğini ayarlıyoruz. Burada resmin tamamen sığması için 5×4 lük bir sistem seçtim. Yani toplam 20 adet A4 kağıdı ile bu işi halledebiliyoruz.

3) Son olarak oluşan A4 leri resim formatında indirmek için, “Download” bölümünden “CREATE JPGS” butonuna tıklıyorum.

4) Sonuç olarak elde ettiğim 20 adet resim dosyasını bir klasörde açıp, hepsini seçip, yazdır dediğimde elimde 20 tane resim oluyor. Burada bazı yazıcılar eğer boş sayfa varsa yazdırılacak dosya içinde, bu sayfaların çıktısını vermiyor. Siz boş sayfanız varsa, araya boş kağıtları koymayı unutmayın. Duvara asarken en alttan başlayıp asarsanız sizin için daha kolay olur.

Eğer anlatımda anlamadığınız bir yer varsa videodan ayrıntılı bir biçimde nasıl yapıldığını görmeniz mümkün.

YORUMLARINIZI BEKLİYORUZ

Bu projede beğendiğiniz ve beğenmediğiniz yerleri lütfen bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Düşünceleriniz bizler için önemli. Ayrıca projenin birçok öğretmen arkadaşımıza iletilmesi için de aşağıdaki bağlantılardan, bu yazıyı paylaşmayı unutmayın.