Merhaba öğretmenim, kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

Merhabalar, Ben Hamdi Göksu. Arı Yayınları ve Fenokulu Yayınları’nda fen bilimleri dersi yazarı olarak çalışıyorum. 1985’de Kayseri’de doğdum ilk ve orta öğrenimimi Kayseri’de tamamladıktan sonra 2003 yılında KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi Fen Bilimleri Öğretmenliği Bölümü’nü kazandım. 2007 yılında mezun oldum ve 2008 yılında Trabzon’da öğretmenliğe başladım ve halen Trabzon’da çalışmaya devam ediyorum.

 

 

Kitap yazma serüvenine nasıl  başladınız?

Öncelikli olarak ders içerisinde öğrencilerim için çalışma kağıtları hazırlamaya başladım. Hazırladığım çalışmaları yakın okuldaki arkadaşlarımla paylaşınca olumlu dönütler aldım ve bir arkadaşım daha fazla fen bilimleri öğretmenin ve öğrencilerin yararlanabilmesi için çalışmalarımı Türkiye’nin fen bilimleri alanındaki en büyük sitesi Fenokulu.net’e yüklememi önerdi. Çalışmalarımı görselleştirerek ve zenginleştirerek siteye yükledim. (Halen onlarca çalışma kağıdı, görsel, deneme sınavı ve yaprak test sitede yayınlanmaktadır.) Bu süreçte site admini Fatih AKYÜZ, benim gibi çalışmalarını Fenokulu’nda yayınlayan arkadaşlarla birlikte Arı Yayınları’nda yazar olarak çalışmayı teklif edince kabul ederek profesyonel anlamda yazarlığa başladım.

 

 

Kitap yazarken ne gibi zorluklarla karşılaştınız?

Kitap yazarken özellikle fen bilimleri dersinde soruların özgün ve yaşam temelli olmasına ayrıca görsel içerik bulundurmasına önem gösteririm. Bunun için kurgu yapmak, görsel çizmek ve soru senaryosu üretmek bazen saatlerimi alabiliyor. Bu zaman dilimi uzun olunca sevdiklerimize ayıracağımız, uykuya ayırdığımız zamanın ister istemez azalmasına neden oluyor.

 

 

Şu ana kadar kaç kitabın yazımında yer aldınız?

Arı yayınları için 5 akıllı defter, 2 soru bankası, 6 branş denemesinde, kurumsal denemelerde;

Fenokulu yayınları için 1 soru bankası, 1 branş denemesi ve 1 sayısal deneme sınavında görev aldım.

 

 

Yazdığınız kitaplar hakkında bilgi verir misiniz?

Arı Yayınları için hazırladığımız ve satışı devam eden akıllı defterler tüm konularında interaktif etkinlikler barındıran Türkiye’de ki ilk ve tek ürün olma özelliğini koruyor.

Fenokulu High Score serisi ise 8.sınıf öğrencilerimiz için LGS’ye hazırlık sürecinde kullanılabilecek üç farklı amaca hizmet eden bir ürün. Soruların tamamı yatay olarak hazırlanmış kendine özgü bir tasarıma sahip olmasının yanı sıra içeriği de oldukça zengin. Soruların tamamı LGS soruları ve örnek sorularıyla birebir örtüşen yaşam temelli ve üst düzey becerileri ölçen bir kaynak.

 

 

Kitabınızın bu alandaki hangi eksikliği giderdiğini düşünüyorsunuz?

Daha öncede belirttiğim gibi akıllı defterlerin tamamında bulunan interaktif etkinlikler öğrencilere ve öğretmenlere sanal laboratuvar kullanma imkanı veriyor.

Highscore serisi ise LGS’ye girecek öğrencilerin üst düzey sorulardan oluşan soru bankasıyla konuyu öğrenmelerini 16’lı deneme sınavıyla eksiklerini görmeyi sayısal denemeyle gerçek sınav sürecini yaşamasını ve zamanı etkili kullanmasını amaçlıyoruz. Serinin tamamındaki ürünlerde; okuduğunu anlayabilme, grafik yorumlayabilme, yaşamla ilişkilendirebilme, deney-gözlem ve değişken belirleme gibi sınavda sorulan tarzda sorular bulunmaktadır.

 

 

Yeni nesil soru yazmak ile eski tarz soru yazmayı karşılaştırdığınızda ne gibi farklılıklar söyleyebilirsiniz?

Eski tarzdaki sorularda basit bir görsel (bazı sorularda görsel bile kullanılmıyordu) soru kökü ve seçeneklerden oluşan ortalama çeyrek sayfalık sorular oluyordu. Yeni nesil sorulara baktığınızda soru ile ilgili bilgi, görsel, görselin açıklaması, soru kökü ve seçeneklerden oluşuyor. Sorular yarım sayfa, tam sayfa olacak şekilde daha hacimli tabiiki. Soruların görüntü olarak büyük olmasının yanı sıra içerik olarak da daha çok araştırma, kurgu ve görsel çizimi olarak daha fazla zaman ayrılmasına neden oluyor.

 

 

Soru yazarken nelere dikkat edersiniz?

Soru yazımında başlangıçta müfredata ve öğrenci seviyesine uygunluk çok önemlidir. Bunun için öğretim programındaki kazanımları ve sınırlılıkları iyi bilmek gerekir. Soru kazanımı ve sınırlılıklar belirlendikten sonra kazanıma uygun nasıl bir soru yazılacağı ile ilgili bir senaryo kurgular ve o konu ile ilgili araştırmalara başlarım. Elde ettiğim araştırmaya uygun çizilecek görsel, grafik veya deney düzeneği belirleyip çizimine başlarım ya da görsel sitelerinden görsel araştırırım. Soru kökü ve seçenekleri çizimlere veya görsellere uygun olarak belirledikten soru ortaya çıkar. Bazen de bir görsel sorunun yazım sürecine öncülük edebilir.

 

 

Yazdığınız ya da yazımında yer aldığınız kitaplardan ne gibi dönütler aldınız? Bu sizin soru yazımınızı nasıl etkiledi?

İlk dönütü eşim Ayşegül GÖKSU’da fen bilimleri öğretmeni olduğu için ondan alırım gerekirse imla ve içerikle düzenlemeler yaparız. Daha sonra çalışma arkadaşlarım Mürsel KARA ve Fatih AKYÜZ arkadaşlarımın dönütlerini alırım. Tashih aşamasında olabildiğince yazar arkadaşların dönütlerini ve düzenlemelerini aldıktan sonra ürünün baskısı yapılıp dağıtıma çıkar. Öğrencilerin ve öğretmenlerin olumlu ve olumsuz dönütleri gelir ve değerlendirilir. Çalışmaların devamlılığı ve kalitesi için değerlendirmeleri oldukça önemsiyoruz

 

 

Günlük hayatta karşılaştığınız şeyler sorularınıza ilham kaynağı oluyor mu?

Yemek yerken, doğada yürürken, bahçede… kısacası her yerde üretebileceğimiz sorular için bir ilham kaynağı bulabiliyoruz. Yazılan hemen hemen her sorunun perde arkasında bir hikaye, bir senaryo vardır. Fen Bilimleri konularının uygulamasına oyun parkında, pazarda, hastanede, inşaatta … ulaşmanız mümkündür.

 

 

Kitap yazarı olmak hayatınızda neleri değiştirdi?

Kendi öğrencilerimize verdiğiniz bir çok şeyi Türkiye’nin farklı yerlerinde bir sürü öğrenciye ulaştırmak ve onlardan olumlu dönüşler almak paha biçilemeyecek kadar insanı mutlu eden bir olay. Ayrıca konulara, soru tiplerine bakış açımızda değişiyor. Çünkü soru yazımı sürecinde yaptığımız analizler alanımızda yetkinleşmemizi sağlıyor. Bu da eğitim öğretim sürecinde öğrencilere daha fazla faydalı olmamızı sağlıyor.

 

 

Yakın gelecekte neler yapmak istiyorsunuz? Yeni kitap projeleri var mı?

Fen bilimlerinin gelişen teknolojiye entegre edilmesi oldukça önemli. Dijital içeriklerin zenginleştirilmesi müfredat konuları ile eşgüdümlü ilerlemesi hem yaşanılan pandemi sürecinde hem de daha sonraki süreçlerde kullanılabilir. Bunun için ürünlerimizde özellikle bunlara dikkat ediyoruz fakat zenginleştirilmesi yönünde çalışmalarımız olacak.

Highscore serilerimizin ara sınıflar için olanları hazırlayıp, alt sınıfların LGS soru tarzlarına erken yaşlarda ulaşmasını amaçlıyoruz.

 

 

Yazar olmak isteyenlere önerileriniz nedir?

Soru yazmak her işte olduğu gibi süreç ve sabır gerektiren bir iştir. Nasıl bağlamayı ilk elinize aldığınız zaman çalamıyorsanız. Soruya yazmaya ilk başladığınızda da ideal soruyu yazamayabilirsiniz. Soru yazmak hem teknik gerektiren hem de yetenek gerektiren bir iş bence. Tekniklikten kastım ölçme ve değerlendirme ile ilgili temel şeyleri bilmek. Yetenek kısmı ise çevrenize baktığınız zaman neyi nasıl soruya çevirebilirimdir.

 

 

Son olarak öğrencilerimize ne söylemek istersiniz?

Öğrencilerimiz bizim geleceğimiz. Hiçbir şey onların sağlıklı ve mutlu olmasından daha önemli değil. Hayattaki hedeflerimizi şimdiden belirlemeyi ve kesinlikle planlı olmalarını öneriyorum. Planlı olmak sadece öğrenim sürecini kapsamıyor yaşamlarının her anında buna yer vermeleri gerekir.

Bir de ciddi emek vererek bir şeyi gerçekten isteyerek çalışmalılar. Nobel ödüllü bilim insanımız Prof. Dr. Aziz Sancar’ın ‘’Çoğu insan zekaya inanır, ben inanmıyorum. Bizi birbirimizden ayıran emektir, ben çalışmaya inanıyorum.’’ sözü söylemek istediğim şeyin en iyi açıklayıcısı.