Merhaba öğretmenim, kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

Merhaba, ben Nartest Yayınları Türkçe yazarı Fatih AY. İlk ve ortaöğretimimi İzmir’in Bornova ilçesinde tamamladım. Lisans eğitimimi ise Antalya Akdeniz Üniversitesinde tamamladım. Üniversiteden mezun olduğum yıl Milli Eğitim Bakanlığı bünyesine atandım. 6 yıldır Batman’da görev yapmaktayım.

 

Kitap yazma serüvenine nasıl başladınız?

Kitap yazma serüvenim Şükrü Aktaş Hoca’mın beni aramasıyla başladı, diyebilirim. Aslında kafamda eğitimle ilgili farklı projeler varken yaptığımız toplantıda kullandığımız kitapların eksik noktalarının olduğunu ve bu eksiklikleri giderebileceğimizi düşündük. İlk etapta Lokman Fuat Önalan, Şükrü Aktaş ve Mehmet Ali Kaplan Hocalarımla birlikte ilçemiz öğrencileri için TEOG Türkçe denemeleri çıkardık. Bu yola birlikte çıktığımız değerli dostlarıma da  buradan selamlarımı iletiyorum. Startfen ve Newton Yayınları’nda birbirinden güzel eserlere imza attılar.

 

Kitap yazarken ne gibi zorluklarla karşılaştınız?

Kitap yazmak gerçekten emek isteyen bir iş. Ailenizden, arkadaşlarınızdan, akrabalarınızdan ödün vermenizi gerektiren meşakatli bir iş. İçerik oluşturmak değil de bahsettiğim bu unsurlardan uzak kalmak bu işin en zor kısmı oldu benim için.

 

Şu ana kadar kaç kitabın yazımında yer aldınız?

Şu ana kadar 15 kitabın yazımında yer aldım. Bu kitapların büyük bölümünde benimle birlikte yazan, kalemlerinin kalitesine sonuna kadar güvendiğim, ekip arkadaşlarım Davut Gezer ve Numan Gencer Hocalarıma da selamlarımı iletiyorum.

 

Yazdığınız kitaplar hakkında bilgi verir misiniz?

Yazdığım ilk kitaplar TEOG sistemine uygun olarak hazırlandığı için o kısmı geçeceğim. Şu an yazmakta olduğum Nartest Yayınları’ndan çıkan Tane Tane Türkçe soru bankalarım nitelikli birer başlangıç kitabı. Bu kitapları yazmadaki amacım öğrencilerimize konuların önemli noktalarını göstermek, kazanımları pekiştirmelerini sağlamak.. Mavi serideki kitabımda ise kazanımdan yeni nesil sorulara geçişi kolaylaştırmayı amaç edindim. Nar Tanesi soru bankamda ise öğrencilerimin üst düzey düşünme becerilerini geliştirmeyi amaç edinerek yalnızca yeni nesil sorulara yer verdim.

 

Kitabınızın bu alandaki hangi eksikliği giderdiğini düşünüyorsunuz?

Kitap kapaklarında gördüğüm ‘’PISA, TIMSS, CEMC, KANGURU sınavlarına uygun olarak hazırlanmıştır.’’ ifadesinde geçen sınavları araştırdım ve PISA dışında hiçbir sınavın Türkçe branşıyla yakından uzaktan alakası olmadığını gördüm. PISA branşımla alakalı olduğu için bu sınavı detaylı bir şekilde inceledim. Yeni eğitim sistemimizin ve soru tarzlarının bu yöne evrildiğini gördüm ve bu denli üst düzey sorulardan oluşan Nar Tanesi Türkçe soru bankasını yazdım. Bu kitabımda yer alan sorular öğrencilerimin yalnızca sınav başarısını arttırmayacak, onların eleştirel düşünme, çıkarımda bulunma, problemlere karşı farklı çözüm önerilerinde bulunma, analiz-sentez yapma gibi önemli becerilerinin gelişimine katkıda bulunacaktır.

 

Yeni nesil soru yazmak ile eski tarz soru yazmayı karşılaştırdığınızda ne gibi farklılıklar söyleyebilirsiniz?

Eski tarz olarak adlandırdığımız sorular ağırlıklı olarak bilgiyi ölçmeye dönükken yeni nesil sorular bilgiyi yorumlamaya, çıkarımda bulunmaya dönüktür. Eski tarzda soru yazmak daha kolayken yeni nesil, özgün soru yazmak daha fazla emek ve zaman istemektedir. Eski tarz sorularda yalnızca kazanımı ölçmek esas alınırken yeni nesil sorularda bu kriterin dışında yaşama yakınlık, işlevsellik gibi farklı kriterleri de devreye sokmak gerekir.

 

Soru yazarken nelere dikkat edersiniz?

Soru yazarken günlük hayattan konulara değinmeye, konunun eğlenceli ve öğretici olmasına, var olan kazanımı ölçmesine, öğrencinin metinden çıkarımda bulunmasına özellikle özen gösteririm. Öğrenci sorudaki şiiri okurken sanatsal bir haz almalı, okuduğu metin öğrenciye sorunun cevabı dışında bir şeyler katmalıdır.

 

Yazdığınız ya da yazımında yer aldığınız kitaplardan ne gibi dönütler aldınız? Bu sizin soru yazımınızı nasıl etkiledi?

Yazdığım kitaplardan aldığım dönütler kitabın yazımında verdiğimiz emeğin karşılığını verir nitelikte olmakta. Buradan kitaplarımı kullanan tüm öğrencilerime selamlarımı iletiyorum.

 

Günlük hayatta karşılaştığınız şeyler sorularınıza ilham kaynağı oluyor mu?

Yürüdüğüm bir sokak, gezdiğim küçük şirin bir koy, dinlediğim bir şarkı, okuduğum bir yazı, gördüğüm bir olay sorularımın konusu olur.

 

Kitap yazarı olmak hayatınızda neleri değiştirdi?

Ulusal çapta tanınmanın yanı sıra mesleki gelişimime önemli derecede katkıda bulundu.

 

Yakın gelecekte neler yapmak istiyorsunuz? Yeni kitap projeleri var mı?

Biraz dinlendikten sonra yapmak istediğim birkaç önemli proje var. Yeni kitaplar da ufukta görünüyor.:)

 

Yazar olmak isteyenlere önerileriniz nedir?

Büyük emek isteyen fakat bir o kadar da bağımlılık yapan güzel bir eylem. Başlayın gerisi gelir, şimdiden uyarayım sonu gelmiyor.:)

 

Son olarak öğrencilerimize ne söylemek istersiniz?

Kullanacakları yayınları iyi araştırsınlar, her kitabın işlevinin farklı olduğunu bilsinler ve düzenli çalışmaktan vazgeçmesinler. Uçurtmalar rüzgâr gücüyle değil, o güce karşı koydukları için yükselir. Karşılarına çıkacak tüm zorluklara karşı koymaları dileklerimle…