Merhaba öğretmenim, kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

Merhaba ben Ekrem BALCI. Hayata gözlerimi 1993 yılında Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde açtım. İlkokulu ve Ortaokulu burada okudum. Lise için Karabük’ün Yenice ilçesini seçtim. Lisans eğitimimi de çok güzel bir şehir olan Erzurum’da tamamladım. Lisans eğitimimin ardından evliliğe ilk adımımı attım. Bir çocuk babasıyım. Öğretmenliğime de Yozgat’ta AYÇ Okulları’nda başladım. Şuan Özel Çorum Ada Koleji’nde öğretmenliğime devam etmekteyim.

 

Kitap yazma serüvenine nasıl başladınız?

İlk soru çalışmalarıma okulumuzun haftalık kazanım tarama testleri yazarak başladım. Daha sonra aynı okulda görev yaptığım değerli bir öğretmen olan Fatih Güçlü hocamın tavsiyesi ve yardımıyla beraber Mürekkep Yayınları’na soru bankası ve deneme yazarak yazarlığa ilk adımımı attım. Bu süreçte bana destek olan eşim Leyla’ya ve değerli mesai arkadaşım Fatih Güçlü’ye teşekkürü bir borç bilirim.

 

Kitap yazarken ne gibi zorluklarla karşılaştınız?

Kitap yazarken en çok zorlandığım konu özgün soru hazırlamak oldu. Çevremde gördüğüm her şeyi yazacağım sorularla entegre etmek, güncel konulara değinmek bir hayli zaman alan yorucu bir işti. Kazanımlar çok zor olmadığı için soruları ayırt edici yazabilmek de ayrı bir zor tarafıydı.

 

Şu ana kadar kaç kitabın yazımında yer aldınız?

Bir adet soru bankası, bir adet deneme tamamen kendime ait. Fakat bir kitabı tek başıma yazmak benim için çok zor oldu. Biraz önce de bahsettiğim gibi özgün olmak çok zor bir konu. Bununla birlikte Okul Pedia Yayınları’nın haftalık tarama sınavlarına destek verdim. Ayrıca Derslig.com’un da denemelerine yardımcı oldum.

 

Kitabınızın bu alandaki hangi eksikliği giderdiğini düşünüyorsunuz?

Sorularımı yazarken hayatımızda dikkat etmemiz gereken konulara değinmeye çalıştım. Branşım adına yazdığım sorular kişinin yerine getirmesi gereken sorumluluklara değinmekte. Benimle birlikte bu branşta soru yazan tüm meslektaşlarımı tebrik eder ve başarılarının devamını dilerim.

 

Yeni nesil soru yazmak ile eski tarz soru yazmayı karşılaştırdığınızda ne gibi farklılıklar söyleyebilirsiniz?

Yeni nesil sorular öğrencinin öğrendiği bilgiyi kullanabilmesini amaçlamakta. Açıkçası Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersi için yeni nesilden söz etmek mümkün değil. Sorular genelde kaşımıza paragraf olarak çıkıyordu, hâlâ aynı tarz sorular karşımıza çıkmaya devam ediyor. Yeni nesil sorular karşısında ben de sorularımı diğer disiplinlerle besleyerek yazmayı tercih ettim.

 

Soru yazarken nelere dikkat edersiniz?

En çok dikkat ettiğim konu cümlelerin kendime ait olması. Alıntı yapacağım takdirde mutlaka kaynak kullanırım. Başka bir yazarın cümlelerini kendi kitabımda kullanmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Bununla birlikte güncellik de dikkat ettiğim bir diğer konu.

 

Yazdığınız ya da yazımında yer aldığınız kitaplardan ne gibi dönütler aldınız? Bu sizin soru yazımınızı nasıl etkiledi?

Yazdığım kitabın ilk baskısının çok kısa sürede stokları tüketmesi aldığım ilk ve en güzel dönüt olmuştu. Sorularımın da kontrol edildiği yazarlar tarafından beğenilmesi beni çok mutlu etti. Aynı dönemde kendi kitabımın, kendi öğrencilerim tarafından çözülüp beğenilmesi beni soru yazma konusunda çok daha heveslendirmiş oldu.

 

Günlük hayatta karşılaştığınız şeyler sorularınıza ilham kaynağı oluyor mu?

Elbette. Bir süre sonra karşılaştığım olaylar kendime, “Bu olayı sorularımda nasıl kullanabilirim?” gibi sorular sordurmaya başladı.

 

Kitap yazarı olmak hayatınızda neleri değiştirdi?

Artık bir soru çözerken “Yazar bu soruda neyi istemiş olabilir?” diye düşünmeye başladım ve öğrencilerin sorularını çözerken daha pratik yollar keşfettim. Bu sayede öğrenciye soruyu açıklarken öğrencilere de yeni yollar ve taktikler öğretmiş oldum.

Bununla birlikte öğretmenler ve öğrenciler tarafından tanınmış olmak ve kitabımın bir öğrencinin elinde olması beni çok mutlu etti.

 

Yakın gelecekte neler yapmak istiyorsunuz? Yeni kitap projeleri var mı?

Sorularımı daha farklı yazmayı düşünmekle birlikte Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde ve diğer derslerde kullanılmak üzere farklı etkinlikler tasarlamayı düşünüyorum. Özellikle her öğrenciye ulaşmak ve faydalı olmak ilk hedeflerim arasında. Yakın zamanda da soru bankası için soru desteği vereceğim yeni bir çalışmalar başlamak üzere.

 

Yazar olmak isteyenlere önerileriniz nedir?

İlk olarak söylemek istediğim söz: “Denemekten çekinmeyin!”. Etrafınızdaki kişiler tarafından alacağınız her türlü heves kıran sözlere kulak tıkamak ilk işiniz olsun. Yazmaya başladığınızda, öğrencilerin yazdığınız soruları çözdüğünü gördüğünüzde, yaşadığınız tüm zorluklar güzel bir mutluluğa dönüşecek.

 

Son olarak öğrencilerimize ne söylemek istersiniz?

Düzenli çalışmak ve düzenli soru çözmek; çok çalışmaktan ve çok soru çözmekten daha faydalı. Bir şeyler öğrenirken hayatınıza fayda sağladığını düşündüğünüzde çalışmaktan zevk alacaksınız. Aksi halde çözülen her soru bir işkence gibi görünecek. Söylemek istediğim söz de şu olur: “Öğrendiğiniz bilgiler hayatınıza bir şeyler katsın.Öğrendiğiniz bilgileri kullanmak, çok bilgi barındırmaktan daha değerlidir.