Merhaba öğretmenim, kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

Merhabalar, ben Okyanus Yayınları Master &Update  Fen bilimleri kitaplarının yazarı Tarık ÖLMEZ,1977 yılında Adana’da doğdum.  Öğretmenlik serüvenime 20 yıl önce Çukurova Üniversitesinden mezun olduktan sonra başladım.

Şu an kendime ait danışmanlık şirketinde dikkat, konsantrasyon ve LGS sınavlarına yönelik çalışmalar yapmaktayım.

 

 

Kitap yazma serüvenine nasıl başladınız?

Mezun olduğum 2000 yılı itibarıyla derslerimde kullanmak üzere o zaman adı yine LGS olan sınav için soruları yazma ile   başlamıştım. Profesyonel anlamda ise 2015 yılında çeşitli yayınevlerinde denemelerin ve kitapların yazımlarında yer almaya başladım. TEOG kaldırılıp  yeniden LGS sınavına dönüş sonrası  sorularımı 2018 yılı itibarıyla Okyanus yayıncılık bünyesi altında kitaplara  ve denemelere dönüştürdüm.    

 

 

Kitap yazarken ne gibi zorluklarla karşılaştınız?

Genelde orijinal soruları ders anında öğrencilerin zorlandıkları içerikleri keşfettikten sonra yazıyorum. Amaç burada bu sorunun çözülmesi ile öğrencinin kafasındaki problemin giderilmesine katkı sağlaması. Soru yazarken hassasiyetinizin çok yüksek olması gerekmektedir. Çünkü fen bilimlerinde bilimsellik, soru açıklığı, müfredat bilgisi  ve yazım dilinin anlaşılır  olması en önemli kriterlerdir. Bu kriterleri yakalamak adına çoğu zaman bir sorunun yazımı  belki birkaç gün  sürebiliyor.

 

 

Şu ana kadar kaç kitabın yazımında yer aldınız?

Şu ana kadar 13 adet kitap ile  7 adet deneme sınavlarından oluşan içerikler olmak üzere  toplam 20 kitabın yazımında yer aldım.

 

 

Yazdığınız kitaplar hakkında bilgi verir misiniz?

Şu an  piyasada yer alan kitaplarım şunlardır;

Okyanus MASTER-8  Soru Bankası: 2018  LGS sınavından sonra basılan yeni nesil soruların öncüsü olan kitapta  MEB kazanımlarına bağlı, bilimsel süreç basamaklarını takip eden ve bol bol deneysel içeriklerden oluşan  yeni nesil sorular yer almaktadır.. Hem LGS-2019 hem de LGS-2020 sınavı sonrası gelen güzel dönütlerde bunları destekler niteliktedir.

Okyanus PreMASTER-8  Soru Bankası: Yeni nesil soruların çözüm basamaklarını altı ayrı başlıkta adım adım anlatan, bir kitaptır. Önce sorunun çözüm basamakları daha sonra ise sıra sende bölümleri yer almaktadır.

Okyanus UPDATE İnfografik destekli 1. ve 2. Dönem Soru Bankaları:  Dönem sonu öğrencilerimizin o döneme ait konuların infografik desteği ile tekrar edip, farklı tarzda sorular ile o döneme ait eksiklerini kapatabilecekleri içeriklere sahip olan iki ayrı kitaptır.

Okynanus MASTER-8 20’li Deneme: LGS öğrencilerimiz için 7 adet ünite, 7 adet sarmal ve 2 adet  genel olmak üzere sınav formatında sorulardan oluşan deneme kitabıdır.

Okyanus MASTER-7  Soru Bankası: 7.sınıf öğrencilerimizin temelde yeni nesle alışması adına tamamı beceri temelli sorulardan oluşan bir kitaptır. Bu kitapta hem soru çözüm basamakları hem de soru bankası yer almaktadır. Yani 8.sınıftaki MASTER ve PreMASTER kitaplarının birleşimi gibidir.

Okyanus MASTER-6  Soru Bankası: 6.sınıf öğrencilerimizin temelde yeni nesle alışması adına tamamı beceri temelli sorulardan oluşan bir kitaptır. Bu kitapta hem soru çözüm basamakları hem de soru bankası yer almaktadır. Yani 8.sınıftaki MASTER ve PreMASTER kitaplarının birleşimi gibidir.

Ayrıca Okyanus MASTER-3 deneme, UPDATE-1.dönem denemeleri ve yeni çıkacak Okyanus MASTER-7.sınıf 15’li denememiz de mevcuttur.

 

 

Kitaplarınızın  bu alandaki hangi eksikliği giderdiğini düşünüyorsunuz?

2018 yılı LGS sınavı ile birlikte MEB örnek soruları yayımlamaya  başladı ve sonrası gerçekleşen ilk  LGS sınavı ile beceri temelli soruların artık hayatımızda yer almaya başladığı görüldü. Yazdığım tüm kitapların bu alanda öğrencilerimize yol gösterici, onların becerilerini geliştirici olduğunu söyleyebilirim.

 

 

 Yeni nesil soru yazmak ile eski tarz soru yazmayı karşılaştırdığınızda ne gibi farklılıklar söyleyebilirsiniz?

Eski soru tarzları doğrudan öğrendiklerimizi ölçmeye yönelik iken yeni nesil sorular aşama aşama becerilri yoklayan sorulardan oluşmaktadır. Burada deneyler iyi analiz edilmeli ve bu deneylere göre kurgular yapılması gerekmektedir. Soruların içerisinde deney için verilerle birlikte tablo ve  grafik gibi farklı becerilerin de yerleştirilmesi gerekmektedir.

 

 

Soru yazarken nelere dikkat edersiniz?

Kazanıma ve MEB örnek sorularına uygun, öğrenciye öğretici olan soruları yazmak  benim için en önemli kriterlerdir. Öğrenciler adına sade ve anlaşılır içerikler bilimsel olarak desteklenmelidir. Ayrıca çözülen soruların cevaplarının hatasız olması en önemli unsurlardır.

 

 

Günlük hayatta karşılaştığınız olaylar sorularınıza ilham kaynağı oluyor mu?

Sorularımızın tamamı günlük yaşamla iç içe olduğu için bu durum sıklıkla gerçekleşiyor. Gezmeyi, yeni yerler keşfetmeyi çok severim ve gittiğim her yerde özellikle ön plana çıkan unsurları hemen not alırım. Örneğin geçen yıl oğluma paten almak istedim ve incelerken tekerleklerin ilk öğrenim anındaki  kullanım şekli ile ilerleyen süreçteki kullanım şeklinin farklı olduğunu gördüm . Bu olaydan hemen sonra güzel bir katı basıncı sorusu ortaya çıktı :)

 

 

Kitap yazarı olmak hayatınızda neleri değiştirdi?

Bilimsel olarak daha detaylı içerikler sunma adına yerli ve yabancı birçok içeriği daha fazla okumaya,  daha çok araştırmaya başladım. Bunun yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanından yeni arkadaşlarımızla tanışıp yeni fikirler üzerinde tartışmaya başladık.

 

 

Yakın gelecekte neler yapmak istiyorsunuz? Yeni kitap projeleri var mı?

Okyanus MASTER-6.sınıf kitabımız yeni çıktı. Sonrasında ise MASTER-7.sınıf denememiz çıkacak. Aklımda olan 2 özel proje var inşallah bu yıl onları hayata geçirmek adına sabırsızlanıyorum.

 

 

Yazar olmak isteyenlere önerileriniz nedir?

Yazar olmak isteyen arkadaşlarımız öncelikle yazılmış olan kitapların tashih yani düzenleme aşamasında görev alarak bu işe giriş yapabilirler. Böylece olayın işleyiş sürecinde eksik oldukları yerleri gözlemlemiş olurlar. Bol bol araştırma yaparak orijinal içerikleri sorulara çevirip öğrencileri üzerinde uygulayarak deneyim kazanabilirler. Daha sonrasında yazdıkları   soruları  yayın evlerine ulaştırabilirler. Ben günde 8 saatimi sadece araştırma ve yazma işine ayırıyorum Bu işi profesyonel yapmak isteyen arkadaşların bu işe uzun süre mesai ayırmaları gerekmektedir.

 

 

Son olarak öğrencilerimize ne söylemek istersiniz?

Bol bol araştırma ve deney yapmaları öğrencilerimize farklı bakış açısı kazandıracaktır. Günlük hayatla ilişkili  olan işlerde yer almak ve bu işleri yaparken gözlemler yapmak yeni beceriler kazandıracaktır. Bu becerilere sahip olan öğrenciler  soru çözümü ve sınav motivasyonu gibi özellikleri yüksek olacağı için karşılaştıkları tüm sınavlara diğer öğrencilerden önde başlayacaklardır.

 

Tarık ÖLMEZ

Eğitimci-Yazar