YENİ NESİL SORULARI ÇÖZMENİN PÜF NOKTALARI

Yeni nesil soru, son yıllarda LGS ve diğer sınavlarda karşımıza çıkan bir kavram.  Uzunluğu bir sayfayı bulan ve karmaşık soruları ifade etmek için kullanılıyor. Peki yeni nesil soru nedir?   Yeni nesil soru ; birden çok kazanımı bir araya getiren ve bu kazanımları gerçek hayatla bütünleştiren sorular demektir. Ezberci eğitim anlayışının bittiği, yerine birçok becerinin aktif olarak kullanıldığı bir sistemdir.

Yeni nesil soruları nasıl çözmeliyim?

Küçük yaşlardan itibaren okumayı bir alışkanlık haline getirmemiz gerekiyor. Evde, okulda, otobüste,tatilde kısacası hayatımızın her anında kitaplarla olmalıyız. Yeni nesil soruları çözerken de okuduğunu anlamak birinci hedefimiz olmalıdır. Okuduğumuzu anlayamazsak soruyu çözmemiz mümkün değildir. Okuduğunu anlamada size yardımcı olacak birkaç tüyo verelim:

1. Sorularda geçen kavramları bir deftere yazabilirsiniz.

2. Kavram haritaları oluşturmak soruyu analiz etmek açısından önemlidir.

3. Grafik okuma ve görselleri detaylı inceleme sorunun çözümü için bize ışık tutacaktır.

4. Hızlı okumayı öğrenmek gerekir. Soruları ne kadar hızlı okursak hem sorunun çözümü için daha uzun bir zaman kalacaktır hem de hayat boyu öğrenmede daha fazla okumamıza yardımcı olacaktır.



UZUN SORULARDAN ÇEKİNMEYİN !

Yeni nesil soruların uzunluğu sizi ürkütmesin . Sorularda verilen bilgileri düzenleyerek yeniden yazmanız size avantaj sağlayacaktır. Verilen bilgiler arasındaki ilişkileri görmek size çözümü gösterecektir.  Verilen bilgileri düzenlerken şunları yapabilirsiniz:

1- Soruyu görselleştirin veya tablolar çizin.

2-Sorunun etrafında verilen boşlukları düzenli kullanma alıştırmaları yapın. Soruda yer alan bilgileri yazmak için bu boşlulardan faydalanmalısınız.

İŞLEM YAPMAKTAN KAÇINMAYIN.

Yaptığımız en büyük hatalardan birisi zihnimizden işlem yapmaya çalışmaktır. Zihinde yapılan işlemler, ufak bir motivasyon kaybında uçup gidecektir. Bu yüzden bulduğumuz çözüm yolunu yazarak kalıcı hale getirmeliyiz. Sonuç olarak bir sayfayı bulan, şekillerle ve grafiklerle dolu sorular çoğu zaman ürkütücü görünmektedir. Çoğu öğrenci sorunun zor olduğu ön yargısıyla soruya hiç bakmadan geçmektedir. Oysaki soru ne kadar uzunsa çözümü de bir o kadar kolay olmaktadır. Çünkü sorunun içinde çözümü için her türlü bilgiye yer verilmektedir. Soruların çözümleri sadece bu bilgileri birleştirmek kadar kolay olmaktadır.

Siz siz olun uzun ve karmaşık görünen soruların üstüne gitmekten çekinmeyin...

Peki siz yeni nesil soru çözerken nelere daha çok dikkat ediyorsunuz?