Merhabalar değerli hocam, 21 Aralık-27 Aralık tarihleri arasında yapılacak Türkiye Geneli 1. Derslig Online LGS Denemesinde soru yazarı olarak destek verdiğiniz için teşekkür ederiz.

Yayınlarınız ile yüzbinlerce öğrenci LGS’ye hazırlanıyor bu anlamda eğitime verdiğiniz desteklerden ötürü tüm öğrenci ve öğretmenler adına teşekkür ediyoruz.

 

 

 

İçinde bulunduğumuz olağanüstü süreç hakkında ne düşünüyorsunuz?

 

Maalesef, hiç birimiz böyle bir duruma hazırlıklı değildik. Ancak öğretmenler olarak bu olumsuz durumun getirdiği şartlara çok kısa sürede uyum sağladık. Daha ilk günden itibaren mevcut şartlar altında yapılabilecek ne varsa onu yapmanın gayreti ve uğraşı içinde olduk. Bu anlamda tüm meslektaşlarımla gurur duyduğumu belirtmek isterim.

 

Hepimiz, bu kötü günlerin biteceği ve eski normallerimize döneceğimiz zamanları dört gözle beklemekteyiz. Umudum odur ki, bu günler çok uzakta değil. Fakat değişmeyen tek şey değişimdir sözünden yola çıkarak eski hayatlarımızın eskisi gibi olmayacağı yönünde düşüncelerim var. Şartlar ne olursa olsun, biz öğretmenlerin işimizin başında olacağı gerçeği ise su götürmezlik ölçüsünde nettir.

 

 

 

Uzaktan eğitim sürecinde LGS süreci ile ilgili gözünüze çarpan en büyük değişim nedir?

 

Bu anlamda, uzaktan eğitim araçlarına, çeşidi ve tarzı fark etmez, olan ilgi sürecin de getirmiş olduğu şartlar itibari ile önceki yıllara göre oldukça fazla artış göstermiştir.

 

 

 

Uzaktan eğitim sürecinde kaynak kullanımı ile ilgili tavsiyeleriniz var mı?

 

Bu anlamda kesin şu yayınlar kullanılsın diye bir tavsiyem yok açıkçası. Kaynağını bildikleri, güvendikleri her türlü yayını ve kaynağı kullanabilirler. Ayrıca Derslig gibi online platformlar da son derece kaliteli ve iyi içerikler de sağlamaktadır.

 

 

 

Öğrencilerimiz denemeleri kağıt üzerinde çözmeye alışmışken, online denemeler hakkında ne düşünüyorsunuz, öğrencilerimiz bu denemelerden faydalanabilir mi?

 

Çağımızın getirdiği şartlar itibari ile online denemeler öğrencilerimiz açısından son derece faydalıdır. Bu durumu sadece içinde bulunduğumuz kötü dönemle ilişkilendirmek de yanlıştır. Elbette kağıt kalem denemeleri her zaman özelliğini ve güzelliğini koruyacaktır. Fakat online denemelerin öğrencilerimiz açısından oldukça yararlı yönleri vardır. Zamandan tasarruf, ekonomiklik ve esneklik gibi son derece cazip yönlerinin olduğu ve olacağı aşikar. Şahsen ben online denemeleri sevdim, öğrencilerimin de son derece keyifli bir şekilde bu denemeleri çözdüğünü bilmekteyim.

 

 

 

Online denemeler haricinde öğrencilerimiz evlerinde nasıl bir çalışma uygulamalılar?

 

Ne yaparlarsa yapsınlar, nasıl çalışırlarsa çalışsınlar fark etmez kesinlikle günlük bazda bir çalışma programı olmalı. Bu program dahilinde bir soru alt limiti belirleyip, bundan aşağısı olmayacak bir düzeyde soru çözülmelidir. Konu anlatımı elbette önemli, ancak şuan soru çözümü konu anlatımının da önüne geçmiş durumda. Çünkü aynı bilginin farklı soru köklerinde kullanımı, analiz ve sentez becerilerinin ölçülmesi esas olduğu için ne kadar farklı ve çok soru çözülürse bu sınava o kadar hazırlıklı olabilirler. Bu soruları çözerken kullandıkları ve edindikleri beceriler onlara lise, üniversite vb.. eğitim öğretim kademelerinde son derece yardımcı olacaktır.

 

 

 

LGS 2021 hakkında öğretmen veya öğrencilerimizle paylaşmak istediğiniz bir şey var mı?

Öğrencilerimize çalışmalarının karşılığını alabileceği güzel, verimli ve şu an için pek olmasa da sonunda yüz güldüren bir yıl diliyorum. Her şey onlar için. Onlar bu kadar değerli olmasaydı bu çalışmaların hiç birinin anlamı olmazdı. Onlardan beklentimiz, kendimizden olan beklentilerimizden daha yüksek.

 

Tabi bu kadar önemli ve güzel öğrencilerimizin yol ışığı, rehberi, arkadaşı ve asla geri çevirmeyen elleri olan öğretmenlerimiz de yükü sırtlamaktadır. Öğretmenliğin ne olduğu bilen ve bildiren sevgili meslektaşlarıma en içten selamlarımı iletmekten gurur duyarım. Bu yolda beraber yürümek en değerli armağanlardan.

Saygı ve sevgilerimle…

 

Değerli cevaplarınız için çok teşekkür ediyoruz.