Merhabalar değerli hocam, 21 Aralık-27 Aralık tarihleri arasında yapılacak Türkiye Geneli 1. Derslig Online LGS Denemesinde soru yazarı olarak destek verdiğiniz için teşekkür ederiz.

Yayınlarınız ile yüzbinlerce öğrenci LGS’ye hazırlanıyor bu anlamda eğitime verdiğiniz desteklerden ötürü tüm öğrenci ve öğretmenler adına teşekkür ediyoruz.

 

İçinde bulunduğumuz olağanüstü süreç hakkında ne düşünüyorsunuz?

 

Maalesef üzücü bir durum içindeyiz. Sağlık, sosyal ilişki, ekonomi ve bizim için gündem olan eğitim noktasında büyük bir sıkıntı yaşıyoruz. Bunu dünya genelinde yaşıyoruz evet ama aslında bizler hayatımızda birçok sıkıntı ile baş başa kalabiliyoruz zaten. Bu gibi durumlar için mutlaka alternatif seçenekler kullanmamız gerekiyoruz. Kriz durumlarını pasif bir bekleyiş ile geçirme gibi düşünceye sahip olursak eğer sadece bu süreç değil hayatımızın birçok aşamasında da aynı atalet ile karşı karşıya kalmamız kaçınılmaz olacaktır. Bir akarsu düşünelim: Eğer karşısına bir engel çıkarsa gücü ölçüsünde ya onu da sürükler götürür ya da etrafından bir yol bulup bir şekilde denize ulaşmaya çalışır. Karşısına engel çıktı diye amacından asla vaz geçmez.

 

 

 

Uzaktan eğitim sürecinde LGS süreci ile ilgili gözünüze çarpan en büyük değişim nedir?

 

Bu süreçte öğrenciler daha fazla materyale ulaşabilme imkânı buldu diye düşünüyorum. Nu sayede maddi durumu yeterli olmadığı için kaynak eksiği yaşayan öğrenciler bu eksiklikten kurtulmuş oldular. Herhangi bir soru ile ilgili çok daha fazla öğretmenden yanıt alabilme imkânı da bu sürecin avantajları arasında olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple daha fazla fırsat eşitliği olduğunu söyleyebilirim. İnternet altyapısı gereği sıkıntı yaşayanlar elbette ki oldu ama yine de günümüzde internet aslında ulaşılamayacak kadar da imkânsız değil. Ailelerin bu konuda biraz daha fazla fedakârlık göstermesi gerekiyor.

 

 

 

Uzaktan eğitim sürecinde kaynak kullanımı ile ilgili tavsiyeleriniz var mı?

 

Uzaktan eğitim süreci derken maalesef tek seçenek gibi görülen bilgisayar ve diğer ekranları kastediyoruz. Aslında uzaktan eğitim süreci ekran ile sınırlı kalmamalı, farklı etkinlik ve projeler geliştirmemiz gerekmektedir. Ama şuan çok değerli varlıklarımız olan öğrenciler maalesef sistem gereği ekran başında eğitim almaya devam ediyor ve sanırım bu süreç daha da devam edecek gibi görünüyor. O halde elde bulunan bu sorunu ele alıp onu en iyi şekilde kullanmamız gerekiyor. Örneğin derslig.com için hazırladığım konu özetleri içine kare kodlar ekleyip örnek kısa videolar için yönlendirmelerde bulundum. Bu sayede sadece kendim değil, notu kullanan herkes için faydalı olmasını istedim ve çok güzel dönüşler aldım. Derslig.com bu konuda öğrenciler için çok güzel bir kaynak olmuş oldu. Daha farklı fikirlerle bu olağanüstü olayı nasıl daha eğlenceli ve verimli hale getirebiliriz bunları sürekli düşünmemiz gerekiyor.

 

 

 

 

Öğrencilerimiz denemeleri kağıt üzerinde çözmeye alışmışken, online denemeler hakkında ne düşünüyorsunuz, öğrencilerimiz bu denemelerden faydalanabilir mi?

 

Aslında bu konuda büyük bir kayıp olmadığını düşünüyorum. Ben online denemeleri aslında bir optik gibi kullanılmasını tavsiye ediyorum ve kendim de o şekilde kullanıyorum. Öğrenci soruyu online platformdan görüyor evet ama elinde bir kağıt ile aynı şekilde çözüm yapabiliyor. Bu sayede kâğıt tasarrufu da yapılmış oluyor ev en güzeli de Tüm Türkiye içerisindeki başarı durumu izlenmiş oluyor.

 

 

 

 

Online denemeler haricinde öğrencilerimiz evlerinde nasıl bir çalışma uygulamalılar?

 

Online denemeler dışında öğrencilerin fiziksel denemeler de yapması gerekiyor. Daha doğrusu ekranın verdiği zararlardan dolayı bu tarz bir deneme sonrasında kendilerini rahatlatacak farklı aktiviteler yapılabilir. Örneğin Din Kültürü sınavlarında çok fazla ayet yorumları sorulabiliyor. Bu ve kendi ruhsal ihtiyaç için Kur’an okunup aile içinde ayetler müzakere edilebilir. Bu sayede hem ailede birlik ve beraberlik sağlanacak hem de bize farklı bakış açısı getirecektir.

 

 

 

LGS 2021 hakkında öğretmen veya öğrencilerimizle paylaşmak istediğiniz bir şey var mı?

 

2021 bizim için bir dönüm noktası olabilir diye düşünüyorum. Artık birçok problem ile karşı karşıya geldik ve bu problemlerin üstesinden gelme konusunda ustalaştık. Bu süreçte büyük çaba sarf eden, sürekli yeni girişimlerde bulunan öğretmenleri ve dört duvar arasında ders çalışmak zorunda kalan, daha fazla uğraşmak zorunda olan öğrencileri gönülden kutluyorum. Derslig.com’ a da ayrıca teşekkür ediyorum. Öğretmen ve öğrenciler için çok geniş bir materyale sahip. Öğrenci ve öğretmenleri bir araya getiren harika bir platform. Çok sıkıntı çektik, çok yorulduk, şimdi atağa geçme vakti. Herkese hayırlı çalışmalar diliyorum.

 

 

Değerli cevaplarınız için çok teşekkür ediyoruz. Öğrencilerimiz için yazmış olduğunuz kitaplar ve online denemeye verdiğiniz emekler için teşekkür ediyoruz.

 

 

Yazarımızın LGS 2021 için hazırladığı eserler:

Mürekkep Yayınları 8. Sınıf Soru Bankası

Mürekkep Yayınları 8. Sınıf Deneme Sınavı

Okulpedia Yayınları 5,6,7, ve 8. sınıf tarama sınavlarının ilk üç fasikülü.

5,6,7,8. Sınıf düzeyinde görseller ve bağlantılarla zenginleştirilmiş konu özetleri.