RAMAZANDA NASIL DERS ÇALIŞMALIYIZ?

 

Evet sevgili arkadaşlar, Ramazan ayında nasıl ders çalışmalıyız? En etkili ders çalışma nasıl olur? Ne zaman çalışalım hocam? İftardan sonra mı çalışmalıyız yoksa sahurdan sonra mı? Ya da oruçluyken çalışırsak verim alabilir miyiz?

Sorularınızın farkındayım ve bazı etkili yöntemler olduğunu söylemeliyim. Gelin bakalım bunlar neymiş, birlikte bakalım:

 

Oruçlu olacak arkadaşlarımız neler yapabilir?

Sevgili arkadaşlar, Ramazan’ı oruçlu geçirmek isteyen arkadaşlarımız olacak. Şimdi öncelikle söylemeliyim ki oruçlu olmak ilk günler çalışma performansınızı biraz düşürebilir ancak bu sürekli devam edecek bir durum değildir. Buna biraz alışmamız gerekiyor. Bunun yanında bu işi hiiç de zorlamadan devam ettirecek olanlar da olabilir. Bu yüzden herkes kendi çalışma stilini oluşturup ona göre hareket etmeli.

Oruçlu olduğunuz zamanlarda manevi olarak kendinizi ayrıca güzel hissedeceksiniz, eminim. Bu yüzden kendinizi en iyi hissettiğiniz zamanlarda yapacağınız çalışmalar güzel etkiler oluşturabilir. İftardan önceki vakitlerde kendinizi iyi hissettiğiniz zamanlarda çalışmalar yapabilirsiniz.

Bunun yanında iftardan hemen sonra veya sahurdan sonraki vakitlerde de ders çalışabilirsiniz. Tabii burada seçim yapmak tamamen size kalmış.

Oruçlu olduğumda kendimi çok halsiz hissediyorum diyenler?

Güzel arkadaşlarım, sizler için önerim; iftardan veya sahurdan sonra ders çalışmanız olacak. Ne yapacağız? Sahurdan sonra yatmayacağız ve okul saatimize kadar ders çalışacağız. Böylece daha iyi verim alacağız. Okuldan geldikten sonra da iftara kadar olan vakti dinlenerek geçirebilirsiniz.

Sahurdan sonra çalışamam, oruçlu iken de çok zor olur diyen arkadaşlarım için iftar sonrası çalışmayı öneriyorum. ZATEN BAŞKA ÇAREMİZ DE YOK :)

Oruçlu olmayacağım, nasıl çalışabilirim?

Sevgili arkadaşlarım sizler her zamanki rutininize devam edebilirsiniz demek isterdim. Ancak böyle bir şey söylemeyeceğim tabii ki. Ramazan ayı diğer aylardan farklı olduğu için bu ay içerisinde oruçlu olalım ya da olmayalım mutlaka hayatımızda bir şeyleri farklı yapalım.

Yapalım ki, farklı zamanlarda farklı tarzlarda farklı şekillerde yapılan çalışmaların rutine göre daha etkili olacağını görelim.

Öneri olarak; çalışma ortamınızı değiştirebilirsiniz. Örneğin farklı bir odada, kütüphanede, arkadaşlarınızla birlikte ders çalışabilirsiniz. Böylece eskiye göre bir şeyleri daha farklı yapmış olursunuz.

Yine bunun yanında neyi nasıl farklı yaparım diye bir düşünmenizi tavsiye ederim. Unutmayın, rutinin dışına çıkmalıyız.

Her duruma rağmen mücadele edin!

Sevgili arkadaşlar; oruçlu olsanız da olmasanız da bunun sizde ortaya çıkaracağı sonuçlara odaklanarak değil,  içerisinde bulunduğunuz her duruma karşı yeni bir planlama yaparak çalışmalarınızı gerçekleştirmeniz gerektiğini unutmayın.

Sizlere güveniyorum, inanıyorum.

Hepinize hayırlı ramazanlar dilerim.

 

Eğitim Koçu /Osman Sarı