LGS Nedir, Nasıl Bir Sınavdır?

LGS, Liselere Giriş Sistemi adını verdiğimiz merkezi bir sınavdır. Şimdi diyeceksiniz ki merkezi sınav ne demek hocam? Hemen açıklayayım: Merkezi sınav, MEB tarafından yapılan ülkemiz sınırları içerisinde öğrenim gören tüm sekizinci sınıf öğrencilerini ilgilendiren bir sınavdır. Bu sınav sonucunda bulunduğumuz sıralama ile merkezi bir yerleştirme ile hayalini kurduğumuz liseler için tercih yapacağız.

Tercihler iki şekilde yapılmaktadır. Bunlardan biri az evvel bahsettiğim LGS sıralamamızla yapılan merkezi yerleştirmedir. Merkezi yerleştirme ile nitelikli liseler tercih edilmektedir. Bir de yerel yerleştirme var. Bu yerleştirme türü de sınavda istediği puanı elde edemeyen öğrencilerin okul başarı puanları ile bulunduğu bölgeye yakın okulları tercih edebildiği yerleştirme türüdür.

LGS, 90 sorudan oluşan sayısal ve sözel oturumundan oluşan ve 3 yanlış yanıtınızın bir doğruyu da beraberinde götürdüğü bir sınavdır. Bu yüzden şimdiden söyleyeyim, sallamak yok :)

Türkçe, Fen Bilimleri, Matematik derslerinden yirmişer soru, Din Kültürü, İnkılap Tarihi ve İngilizce derslerinden onar soru yer almaktadır.

Öğrenciler sınav günü 75 dakika sözel oturumu için, 80 dakika da sayısal oturumu için ter dökmektedir.

LGS sonucumuzla kazanabileceğimiz lise türlerinden birkaçını da sizlerle paylaşayım. Fen Liseleri, Anadolu Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri v.b. gibi lise türlerini LGS sonucumuzla tercih edebiliyoruz. Ancak unutmayalım, her Anadolu lisesi nitelikli olmayabilir. Bu yüzden bu konu ile ilgili bir araştırma da yapmanızı ayrıca tavsiye ederim.

Bu kadar teknik bilgi yeterli diye düşünüyorum, şimdi gelelim LGS hazırlığınızla ilgili bazı taktiklere. Arkadaşlar, bu sınav gece gündüz ders çalışmanızı gerektiren, günde 400-500 soru çözmenizi gerektiren, bu sınav uğruna sekizinci sınıfa geldiğinizde aktivitelerinizden tamamen vazgeçmenizi gerektiren bir sınav değildir.

Bu sınavın da diğer sınavlarda olduğu gibi kendine has bazı taktikleri, stratejileri var. Bunların hepsini öğrenmek istiyorum diyenler varsa YouTube kanalıma ayrıca beklerim.

LGS, onu kazandığımızda güzel bir lise hayatını, ardından iyi bir üniversitenin kapılarını aralamamızı kolaylaştıran bir sınavdır. Ancak kazanamadığımızda tüm hayallerimizin yıkıldığı, hedeflerimizden tamamen uzaklaştığımız bir sınav değildir. Bunu özellikle ifade etmek istiyorum.

O halde aşağıdaki maddeler sizlere sınav hazırlığınızda fazlasıyla yardımcı olacak. Bu önerileri dikkate alın derim:

- Ara sıra değil, her gün çalış.

- Çok soru çözme, o gün ne kadar vaktin varsa olabildiğince verimli çalış.

- Yanlış ve boşlara özellikle vakit ayır.

- Düzenli deneme çözümü yap.

- Destekleyici materyalleri kullan. (online eğitim kanalları v.b.)

- Konu tekrarlarını önemse.

- MEB kaynaklarını ihmal etme.

Eğitim Koçu / Osman Sarı