HERKES TASARIM YAPABİLİR

Her şey 19 yaşındaki genç bir kızın, arkadaşları standart görsel tasarım programları öğrenirken, “bu yazılımlar gereksiz olarak karmaşık. Aslında herkes kolayca kaliteli tasarımlar yapabilmeli” diye hayal etmesiyle başlıyor. Bu genç kızın ismi Melanie Perkins. Bu fikir akılına geldiğinde sene 2006, şimdi ise 179 ülkeden 10 milyon kullanıcının kullandığı ve websitesi aracılığıyla her saniye 10 dizaynın üretildiği bir şirketin sahibi. 

Bu websitesi ne biliyor musunuz? Herkesin kolayca kaliteli tasarımlar yapabildiği, davetiyelerden broşürlere ve kartvizitlere kadar pek çok şey hazırlayabildiği CANVA web 2.0 aracı.

Canva 2013’te yayınlandı ve kısa süre içinde hem bireysel kullanıcıların, hem de çeşitli işletmeler ile kar amacı gütmeyen kuruluşların en çok tercih ettiği tasarım araçlarından biri oldu.

Peki neden?

Çünkü uygulamanın basit arayüzü herkesi tasarım yapmaya davet ediyor. Canva, tüm tasarım dünyasını tek çatı altında topluyor. İçinde ihtiyaca göre değiştirilebildiğiniz tasarım şablonlarından, birbirinden güzel stok fotoğraflara ve geniş font arşivine kadar pek çok kaynak barındırıyor. 

Melanie bugün 30 yaşında ve şirketin CEO’su. Şirketin değeri 1 milyar doların üzerinde. Bir milyar doların üzerinde değer biçilen şirketlere “unicorn” denir ki, Canva bir Unicorn şirket.

Herkes için tasarım sloganı ile çıktıkları bu yolda tabii ki de bu genç kıza ve şirkete inanmayanlar olmuş. Ama yılmamış, öğrenmeye ve kurduğu bu sistemi geliştirmeye devam etmiş. Şimdi iş dergisi Fortune’un belirlediği, en yüksek ciroya sahip şirketleri sıralayan Fortune 500 listesindeki kuruluşların %80’i de Canva’yı tercih ediyor.

Perkins’in en çok gurur duyduğu şey ise kar amacı gütmeyen yaklaşık 20.000 kuruluşun Canva’yı kullanmasıymış. Kendisine sırada ne var diye sorulduğunda, şu an sadece aylık abonelik sistemini geliştirdiklerini, daha büyük fikirlerin ise yolda oyduğunu söylüyor.

Şimdi isterseniz Canva’nın içeriğine kısaca bir göz atalım. Öncelikle hem website üzerinden hem de mobil uygulama ile tasarım oluşturmanıza fırsat tanıyor. Canvada üyelik sistemi olduğu gibi Google veya Facebook hesabınızla da giriş yapabiliyorsunuz. 

Mobil uygulamada güncellenen arayüz ile kullanım daha da kolaylaştırılmış. Websitesinde ise bu durum isteğe göre değiştirilebiliyor. Canva 1.0 veya yeni Canva 2.0 kullanmak sizin tercihiniz. Ayrıca Canva içinde bir takım oluşturup, takım arkadaşlarıyla birlikte online olarak içerik oluşturmak da etkileyici bir özellik. Dizayn okulu diye geçen bölümde ise, Canva kullanmanın püf noktaları blog paylaşımları olarak bulunmakta. Canva’da bir şeyler oluşturmak gerçekten çok eğlenceli ve basit. Özellikle Photoshop, indesign, Illustrator bilmeden de çok başarılı çalışmalar yapılabiliyor. Tek yapmanız gereken arama kısmına ne yapmak istediğinizi yazmak. Poster mi, logo mu, infografik mi, YouTube kanal resmi mi, ne isterseniz şablonları mevcut.

Örneğin bir kitap veya dergi kapağı bile oluşturabilirsiniz. Türkçe dil desteği sayesinde aramalar kısmında dergi kapağı dediğinizde yeni pencerede editör açılıyor. Açılan pencerede sol taraftaki menüden şablonlar seçebilir, bileşenler ekleyebilir, metin düzenleyebilir, isterseniz kendi fotoğraflarınızı da ekleyebilirsiniz.

Bir çok özelliğin ücretsiz olduğu platformda aylık abonelik sistemi ile birlikte daha profesyonel araçlar kullanabilirsiniz. Bunları da soldaki menüden en altta uygulamalar sekmesinde görebilmeniz mümkün. Bunlar şeffaf arka plan, yazılara animasyon ekleme, sınırsız fotoğraf seçenekleri gibi şeyler. Hatta 30 günlük deneme sürümü de bulunmakta. 

Yazıyı Perkins’in sözleriyle bitiriyorum.

“Ne kadar fazla hedef belirler ve bunlara ulaşırsanız, başaracağınıza dair güveniniz de büyür ve bu size daha büyük zorlularından üstesinden gelme konusunda güven verir.”

Ben bu kadar yazıyı okuyamam derseniz, videosu da var ?

 

Peki siz ne kullanıyorsunuz?

Canva çok kullanışlı olsa da kimilerine biraz karışık gelebilmekte, peki siz online içerik oluştururken hangi web 2.0 araçlarını kullanıyorsunuz. Değerli yorumlarınızı bizlerle paylaşmaktan çekinmeyin. ?

Bir başka paylaşımda görüşmek üzere...

Esenlikle