DÜNYANIN EN DAYANIKLI CANLISI : ‘’ TARDİGRAD’LAR ‘’

 

‘’Gezegenimizde büyük bir felaket olursa hayatta kalabilecek tek hayvan türü hangisidir?’’ diye bir soru ile karşılaşsaydık ilk aklımıza gelen hayvan hamam böcekleri olurdu. Fakat Tardigrad’lar (su ayısı) -272 ile 151 derece arasındaki sıcaklık koşullarında yaşamlarını devam ettirebiliyorlar. Cüssesi bir ayıya benzeyen tardigradlar, nükleer patlamaya bile dayandığını bildiğimiz hamam böceklerinden daha güçlü ve dayanıklı. Mikroskopla bakıldığında bir ayıya benzediği için de ‘su ayısı’ olarak da adlandırılıyor. Yaklaşık 500 milyon yıldır soyunu devam ettiriyorlar. Güneş var olduğu sürece en az 10 milyar yıl boyunca da neslini devam ettirebilecek. Sekiz bacaklı bu mikroskobik canlı türü ‘Dünya mirasçısı’ olarak da anılmaktadır. Boyu bir milimetre bile olmayan bu canlılar yerküreden ayrılsa dahi yaşamlarını nasıl devam ettirebiliyorlar, sorusu insan aklını zorlayan yegane husustur.

         Radyasyona, aşırı susuzluğa, kaynatılmaya hatta uzayın vakum etkisinde kalmasına rağmen hayatta kalmasının tek sebebi Dna’sını bir kalkan gibi sararak koruyan bir protein olduğu keşfedildi.

Olumsuz koşullarda hayatta kalmalarının ardında kuruyup yıllar sonra yeniden ‘rehidre’ olabilme yetenekleri yatıyor.  Bu küçük hayvan, yaşam şartlarının zorlaştığı durumlarda, en temel biyolojik ihtiyaçları dışında metabolizmasını tamamen uykuya yatırarak sağ kalma becerisi geliştiriyor.

Sulak alanların kurumasıyla hayatta kalma becerileri ortaya çıkıyor.  Bu süreç devreye girdiğinde tardigradlar vücutlarındaki tüm suyu en ufak hücrelerine kadar kurutuyor. Bu kuruma sürecinde hücrelerindeki proteinler elmas gibi bir form kazanıyor. Tardigrad'ların, kuruma süreci sona erene kadar bazı protein türlerinden oluşan yaşamsal molekülleri tüm hücrelerine hapsederek sakladıkları tespit edildi. Bilim insanları su ayılarından ödünç alacakları bu koruyucu proteinleri geliştirerek, aşıların kurumaya karşı direncini artırabileceklerini ve dondurarak saklamak zorunda kalmayacaklarını düşünüyor.