?Problem Çözme Becerisi?

Artık sadece Türkiye değil dünyada eğitmi yöneten insanlar 21.yy becerilerine gelecek nesilleri hazırlamak için muhakeme problemler üzerine yoğunlaşmaktadırlar. En son gittiğim Londra kitap fuarında yeni çıkan yayınlara baktığımda bunu çok net gördüm. Peki muhakeme becerisi çocuklara kazandırılabilir mi? Kazandırılabilirse bu nasıl yapılır? Bu soruları özelden soran hocalarımın yanı sıra bir çok yerde karşılaştım. Şuanda bu konu ile ilgili bilgi veren veya seminer vermeye çalışan kişilerin klasik söylemleri problemleri çözme becerisi kazandırmaktan ziyade izlenecek bir yol olabilir. Belki de o yol bile olmuyor. Problem çözme becerisini kazandırmak için öğrencilere “önce soruyu dikkatlice okuyunuz” vs diyen problem çözücüler gördük. Tabi bunların hiç biri akademik temelli değil, yeterli bilgi birikim ve tecrübeye sahip olmayan kişilerin yönlendirmeleri çocuklarımızı daha da vahim (düzeltmesi zor) bir duruma sürüklemektedir. 

Matematus Yayınları Kurucusu Sercan Koçak

Bizi yayıncı yapan “mantık sorusu” sevdasıdır. 
Sessizlik dönemimizde bu konu ile ilgili dünyadaki gelişmeler çalışmalarla ilgili binlerce kitap ve makale okuduk. Zaten Matematus Yayıncılık 2013 te ilk kurulduğunda ilk kitabı Sözel mantık sorularına matematiksel modellemeler ile çözümler üretmeyi anlatan kitap olmuştur. Bilenler bilir. Bizi yayıncı yapan “mantık sorusu” sevdasıdır. 

Çocuklarımızın evdeki soyut ortamdan dışarıdaki somut ortama açılıp çevrelerinde gelişen olgular hakkında sorular sormalıdırlar.
Aslında problem çözme becerisi, eleştirel düşünme becerisinin bir alt kümesidir. Çocuklarımızın evdeki soyut ortamdan dışarıdaki somut ortama açılıp çevrelerinde gelişen olgular hakkında sorular sormalıdırlar. Merak etmeleri çevrelerindeki olaylara ilgisiz kalmamaları ve sürekli bu olaylarla ilgili soru sormaları onların eleştirel düşünme becerilerini geliştirir. Bizde sabırla bu soruları cevaplayıp onları soru sormaya teşvik etmeliyiz.

Kaynak:Geleceğin meslekleri için beklenen özelllikler/Dünya Ekonomi Forumu

Muhakeme problemleri yani “Yeni nesil problemler” ile ilgili yazılarımı paylaşmaya başlayacağım. Devamı bir sonraki yazımda olacak..

Yayınlarda Değişim Rüzgarı

Önümüzdeki yıl, Alıştırma ve soru bankalarımız ciddi bir değişikliğe uğrayarak bugüne kadar edindiğimiz bilgi birikim ve deneyimimizi kullanarak çocuklarımıza problem çözme becerileri kazandıracak formata gelecektir.

Sercan Koçak

Matematus Yayınları Kurucusu