Küçük Andrew yerel kütüphanenin tozlu raflarında kitapları incelerekken matematikçilerin 300 yıldan beri  ispatlamaya çalıştığı Fermat’ın son teorimi ile karşılaştı.

Ünlü Fransız matematikçi Pierre de Fermat, 1637 yılında bir denklem üretmiş ve bunun çözümü olmadığını iddia etmişti. Fermat'a göre; xⁿ+yⁿ=zⁿ denkleminde, n>2 olursa denklemde eşitlik sağlanmıyor.

Fermat ortaya attığı teoremi ispatlamasına rağmen kitapta yeterli yer olmadığı için kayıt altına alamamış.

 Küçük Wiles bu hikayeden etkilenerek  teoreme karşı büyük ilgi duydu. Belki de Andrew Wiles’in matematikçi olma süreci bu problemi çözmek için çalışmaya daha o yıllarda başladı.

Teorem çok kolay anlaşılmasına rağmen ispatlanması o kadar da kolay değildi. Gauss, Euler gibi ünlü matematikçiler uzun  çalışmalarına rağmen başarılı olamadılar. Problemi çözmeye kafaya koyan Wiles, yalnızca problem üzerine odaklandı ve durumu sadece eşi Nada ile paylaştı.

Andrew Wiles 7 yılık çalışmanın sonunda, 40 yaşında, Fermat'ın Son Teoremi olarak bilinen matematik problemini, 1637 yılında ortaya atılmasından 357 yıl sonra çözdüğünü tüm dünyaya duyurdu. Bu çalışmasından dolayı Norveç hükümeti tarafından her sene verilen Abel Matematik Ödülü’ne layık görüldü.#matematik #sayılar #fermat #math #ab

Ahmet Baki Yerli
Eğitimci Yazar