Merhaba öğretmenim, kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

 

Merhaba arkadaşlar, ben Okyanus Yayınları Master Matematik yazarı Şevket Şahin. Selçuk Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği bölümünden 2006 yılında mezun olup aynı yıl Milli Eğitim Bakanlığında matematik öğretmeni olarak göreve başladım.

 

Kitap yazma serüvenine nasıl başladınız?

 

2010 yılında görev yaptığım okulda kendi öğrencilerimle kullanmak üzere hazırladığım çalışma kitabı ile başladı herşey. 2016 yılı TEOG sınav formatına göre hazırlamış olduğum 2 tane soru bankası ve 2 tane deneme ile ilk çalışmalarım Türkiye genelinde öğrencilerle buluştu.

2017 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nın soru yazma eğitimlerine katılıp ABİDE sınavları için sorular yazdım.

2017 yılında Okyanus Yayınları ile çalışmaya başladım. 2018’de yapılan ilk LGS sınavı ile yeni nesil matematik sorularının öncüsü olan 8. Sınıf Master Matematik

 

Kitap yazarken ne gibi zorluklarla karşılaştınız?

 

2018 yılı LGS sınavında ilk defayeni nesil sorularla tanıştık. Sorular geneldetablo ve grafikleri okuma yorumlama üzerineydi.2019 yılı LGS sınavı için aylık hazırlanan örnek sorularda büyük değişiklikler oldu. Bu değişiklikler tablo grafik sorularının azalarak; görsele dayalı soruların artması soru yazma aşamasında zorlandığım noktalardan biri oldu.

 

Şu ana kadar kaç kitabın yazımında yer aldınız?

 

Şu ana kadar toplam 12 adet kitap, 6 adet deneme ve birçok kurumsal denemenin yazımında yer aldım.

 

Yazdığınız kitaplar hakkında bilgi verir misiniz?

 

8.sınıf Master Matematik kitabı, ilk LGS sınavından sonra basılan ve yeni nesil soruların öncüsü olan ülkemizin de en çok satılan ortaokul matematik kitabıdır.

8.sınıf Pre-Master Matematik soru bankası, Master Matematik soru bankasına hazırlık ve yeni nesil sorulara en iyi başlangıç yapmak amacıyla hazırlanmış bir kitaptır. Ayrıca Pre-Master matematik soru bankasıöğrencilerimizin yeni nesil sorulara daha kolay adapte olabilmesi için 10 bölümde hazırlanmıştır.

8.sınıf Classmate konu anlatımlı matematik kitabı ise öğrencilerimizin matematik konularını kendi kendilerine öğrenebilmeleri için hazırlanmıştır.

7.sınıf Master Matematik soru bankası, öğrencilerimizin 7.sınıftan itibaren LGS sınav formatına yeni nesil sorular ile hazırlanması için hazırlanmıştır.

Yazımında yer aldığım kitap ve denemelerim bir kısmını sizlere anlattım.

Kitabınızın bu alandaki hangi eksikliği giderdiğini düşünüyorsunuz?

 

2018 yılı LGS sınav hazırlığında öğrencilerimiz yeni nesil soruların olduğu kitap bulamadığı için sınavda zorlandılar.

2019 LGS’ de ise kaynakların çoğalmasıve 2018 yılı LGS sınavına göre kolay olmasından dolayı öğrencilerimiz çok daha güzel sonuçlar aldı. Asıl olay 2020 LGS’ de ortaya çıktı.2020 LGS Matematik soruları örnek sorulardan farklı; zor ve özgündü. Sınava hazırlık aşamasında öğrencilerimizinfaydalandığı birçok kaynak örnek sorular ile aynı seviyedeydi.

Bu noktada Master matematik soru bankasını farklı kılan yön sorularının çok özgün olması ve zorluk düzeyinin LGSsınavı ile eş değer olmasıydı. Sınav sonuçlarına göre, Fen Lisesine yerleşen öğrencilerin büyük çoğunluğu kitabımızı çözdüğünden sınavın zorluk düzeyine hazırlıklıydılar.

 

Yeni nesil soru yazmak ile eski tarz soru yazmayı karşılaştırdığınızda ne gibi farklılıklar söyleyebilirsiniz?

 

Eski soru tarzları doğrudan öğrendiklerimizi ölçmeye yönelik iken yeni nesil sorular öğrendiklerimizi olaylar içinde kurgulayan ve mantık, muhakeme ve analitik düşünme becerileri gerektiren çok eski adıyla problem çözme sorularıdır.

 

Soru yazarken nelere dikkat edersiniz?

 

Soru yazarken konusuna uygun alandan soru yazmaya çalışırım. Sorunun konuyu öğretici ve öğrencinin farklı bakış açısı kazanmasına yönelik kurgularım.Her konu için günlük yaşamla ilişkili sorular yazmak benim için çok önemlidir. Soru yazarken en önem verdiğim şey soruyu çözen öğrenciye ’’ işte bu’’ dedirtebilmektir.

Yazdığınız ya da yazımında yer aldığınız kitaplardan ne gibi dönütler aldınız? Bu sizin soru yazımınızı nasıl etkiledi?

Birçok öğretmen arkadaşımız ve öğrencilerimiz sınavdan sonra kitaplar için teşekkürlerini iletiyor. Bu güzel dönütlerin verdiği motivasyonla tekrar kalemi elime alıyorum ve onlar için her gün daha iyisini yapmak için sorular yazıyorum.

 

Günlük hayatta karşılaştığınız şeyler sorularınıza ilham kaynağı oluyor mu?

 

Bu soruya güzel bir olay anlatarak cevap veriyim. Bir kitap fuarına ailemle gittiğimde 8 yaşındaki kızımdan tabletini istedim. Tabletinde desen şifre olduğunu söyleyen kızıma şifreyi sordum. Şifresinin soyadımızın ilk harfinden yola çıkarak S şeklinde olduğunu söylemesine rağmen S harfinin çizim şeklini göstermedi. Buradan pre-master matematikte yazmış olduğum olasılık bölümündeki tablet şifresi sorusu ortaya çıktı. Bunun gibi günlük hayattan yazamadığım birçok ilham kaynağım var.

 

Kitap yazarı olmak hayatınızda neleri değiştirdi?

 

Öncelikle 81 ilden değerli öğretmen arkadaşlarla ve ülkemizin geleceği olan genç öğrenci arkadaşlarla sosyal medya ve fuarlar aracılığıyla tanıma fırsatım oldu. Kitap yazarı olduktan sonra öğrendiğim en önemli şey; iyi bir yazar olabilmek için önce kaleminizin sağlam olması gerektiğidir.

 

Yakın gelecekte neler yapmak istiyorsunuz? Yeni kitap projeleri var mı?

 

7. Sınıflar için master matematik denemesini özenle yazıyorum. Ortaokul öğrencilerimiz için her zaman daha iyisini yapmak adına yeni çalışmalarım devam ediyor.

LGS sınavına hazırlıkta ‘’her zaman en iyisi’’sloganıyla sürpriz çalışmalarım devamı gelecek.

 

Yazar olmak isteyenlere önerileriniz nedir?

 

Yazar olmak isteyen arkadaşlarımız öncelikle kitap tashih aşamasından başlayarak deneyim kazanabilirler. Bir yandan da kendi yazdıkları soruları öğrencileriyle çözerek soru yazma konusunda kendilerini geliştirebilirler. Yazmak bir sevdadır, alıştığınızda bırakmak istemezsiniz. Şimdiden uyarıyım.

 

Son olarak öğrencilerimize ne söylemek istersiniz?

 

  Lgs sınavına hazırlık sürecinde öğrenmiş olduğunuz konuya ait eski tarz sorulardan yeterince çözdükten ve eski tarz soruları tam olarak yapıyorum dedikten sonra yeni nesil sorulara başlamanızdır. Yeni nesil sorulara başlarken ise bir yazar değil bir öğretmen olarak söylüyorum; öncelikle o konu ile ilgili geçmiş yılların sınav sorularını çözdükten sonra yeni nesil sorulara başlayacağınız kitabı seçmenizdir. Sadece lgs ve örnek soruların benzerlerinden oluşan kaynaklar size fayda sağlamaz. Bu kaynaklar soruları tekrarlamınızı sağlar. Burada yapmanız gereken yeni nesil sorular içeren ama size farklı durumlarda o konuyu ait soruları çözmenizi sağlayan daha önce görmediğiniz soruların olmasıdır.

Soru yazma benim için bir tutku; umarım yazdığım sorular öğrencilerimizin hedeflerine ulaşmasında aydınlık bir yol olur.

Şevket ŞAHİN

Eğitimci Yazar