Merhaba öğretmenim, kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

 

Merhaba. Gökhan ASARDAĞ. 1984 Yenice/Çanakkale doğumluyum. Matematik öğretmeniyim. Evliyim bir çocuk babasıyım.

 

Kitap yazma serüvenine nasıl başladınız?

 

Kitap yazma maceramız bankoMAT ekibi ile başladı. Orkun OSMA ve Tuncer BİLİR hocalarımız ile öğrenciler için ücretsiz denemeler yazmaya başladık. Daha sonra kitap yazımı için teklifler gelmeye başladı.

 

Kitap yazarken ne gibi zorluklarla karşılaştınız?

 

Dışardan kolay bir iş gibi göründü. Soru yazmada pek sıkıntı yaşamıyoruz. Genelde bizi zorlayan taraf dizgiciler oluyor:D İstediğimizi dizgiye yansıttırmak zor bir süreç. Onun dışında severek yaptığım için zor bir yanı yok.

 

Şu ana kadar kaç kitabın yazımında yer aldınız?

 

Şu ana kadar 4 kitabın yazımında yer aldım.

 

Yazdığınız kitaplar hakkında bilgi verir misiniz?

 

Yazdığımız kitaplar Benim Hocam Yayıncılıkta. 8.sınıflar için 1 deneme, 3 soru bankası.

Hazırsanız Başlıyoruz isimli kitap öğrencilerin kazanım odaklı sorulardan yeni nesil sorulara geçişinde zorluk yaşamamaları için hazırlanmış sorulardan oluşuyor.

SES Serisi olarak adlandırdığımız tamamı yeni nesil sorulardan oluşan bir soru bankası, 1 deneme ve 1.dönem tekrar kitabımız daha var.

 

Kitabınızın bu alandaki hangi eksikliği giderdiğini düşünüyorsunuz?

 

Kitaplarımız 8.sınıf öğrencilerin LGS sınavına hazırlanmalarına yardımcı olma amacındadır. 8.sınıf bir öğrenci konuya ait kazanımlara tam sahip ise bu kazanımların birkaçını 1 soruda kullanmak zorunda. Soruları genelde bu doğrultuda hazırladık. LGS sınavında bir öğrencinin başarılı olması için konuya ait kazanımlara tam hakim olması yeterli değil maalesef. Bir soruda birkaç kazanımı aynı anda kullanmalı. Kitaplarımızdaki soruları bu doğrultuda hazırladık.

 

Yeni nesil soru yazmak ile eski tarz soru yazmayı karşılaştırdığınızda ne gibi farklılıklar söyleyebilirsiniz?

 

Eski tarz sorular direk sonuca odaklıdır. Yani öğrencinin kazanıma hakim olup olmadığını direk ölçen sorular. Yeni nesil sorularda ise öğrenciden ilgili kazanımı günlük hayata aktarması, bir problem durumunda eldeki veriler ile probleme bir çözüm bulması amaçlanmaktadır. Dolayısı ile problemin çözümüne ulaşmak birkaç kazanımı aynı anda kullanmayı gerektiriyor. Birkaç kazanımı yoklayan, günlük hayat ile ilişkili yani kurgu gerektiren sorular yazmak daha çok zaman ve emek gerektiriyor.

 

Soru yazarken nelere dikkat edersiniz?

 

Bu konuda benim en çok dikkat ettiğim kısım öğrenci soruda verilenleri ve istenileni net biçimde anlamalıdır. Öğrenci soruyu anlayamadığı için çözemiyorsa soru amacına hizmet etmemiştir. Sorunun öğrenci tarafından çözülememesi öğrencinin ilgili kazanımlara tam hakim olmamasından kaynaklanmalıdır.

 

Yazdığınız ya da yazımında yer aldığınız kitaplardan ne gibi dönütler aldınız? Bu sizin soru yazımınızı nasıl etkiledi?

 

Dönütler iyi yönde olunca bu bizi daha çok motive etti. Doğru yolda olduğumuzu anladık. Aynı mantık ile yazmaya devam ediyoruz.

 

Günlük hayatta karşılaştığınız şeyler sorularınıza ilham kaynağı oluyor mu?

 

Bunu ben de fark ettim. İster istemez karşılaşılan olaylar ile ilgili soru yazmaya başlıyorsunuz:D Oğlumun oyunların tutunda, araç kullanırken karşılaştığım trafik levhalarından bile soru yazmışlığım vardır.

 

Kitap yazarı olmak hayatınızda neleri değiştirdi?

 

Kitap yazmak insanın zamanın bir kısmını bu işe ayırmayı gerektiriyor. Çalışma masamı, telefonumun notlar bölümünü yazımına başladığım kitaplara göre ayarlıyorum.

 

Yakın gelecekte neler yapmak istiyorsunuz? Yeni kitap projeleri var mı?

 

SES serisi olarak adlandırdığımız kitaplarımızın 8.sınıf kısmını bitirdik. Sırada ara sınıflar var ona yoğunlaşacağız. Bir de 8.sınıflar için 15’li bankoMAT Denemesi projemiz var.

 

Yazar olmak isteyenlere önerileriniz nedir?

 

Sınavlara hazırlık anlamında kitap yazmak bir ekip işi bana göre. Güzel bir ekip ile çalışınca diğer sorunlar bir şekilde hallediliyor.

 

Son olarak öğrencilerimize ne söylemek istersiniz?

 

Matematik zor bir derstir. Özellikle LGS sınavına hazırlanacak öğrencilerimiz rehber öğretmenleri ile birlikte kendilerine haftanın en az 5 günü uygulayacakları rutin bir plan yapsınlar. Sabah kalkış, kahvaltı, kitap okuma, ders çalışma her şey bir plan dahilinde olmalı. Bu şekilde istedikleri hedefe ulaşabilirler. Tüm öğrencilerimizin hayatları gönülleri gibi güzel olsun.

 

Gökhan hocam bize vakit ayırdığınız için teşekkür ediyoruz.

 

Gökhan Asardağ hocamızın Derslig'de paylaştığı içerikleri incelemek için tıklayınız.