Merhaba öğretmenim, kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

Merhabalar. Ben Ali UZUN. 1985 yılında Trabzon’un Sürmene ilçesinde dünyaya geldim. İlkokul, ortaokul ve liseyi Sürmene’de bitirdikten sonra üniversiteyi Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesinde okudum. Üniversiteden mezun olduktan sonra sırasıyla 3 yıl Yozgat’ta ve 3 yılı Trabzon’da olmak üzere yaklaşık 6 yıl Türkiye’nin 81 ilinde şubesi olan büyük bir dershanede çalıştım. Daha sonra 2015 Kamu Personeli Seçme Sınavıyla Milli Eğitim Bakanlığına geçtim.İlk görev yerim Ordu Akkuştu.2016 yılından beri kendi memleketimde Küçükdere Enver Dursun Yılmaz Ortaokulunda görev yapmaktayım.

 

Kitap yazma serüvenine nasıl  başladınız?

Kitap yazma serüvenine öncelikle kendi kurduğum facebook Fen Kuşağı grubunda ücretsiz ders notları ve soru paylaşımlarının yayınevleri tarafından fark edilmesiyle başladım.Daha sonra üç büyük yayınevinden teklif aldım ve şuanda yaklaşık 4 yıldır Branş Akademi Yayınlarıyla yoluma devam ediyorum.

 

Kitap yazarken ne gibi zorluklarla karşılaştınız?

Kitap veya bir soru yazarken yabancı kaynaklar dahil olmak üzere çok fazla kaynak taraması yapmak gerekiyor. Kaynak taramasının fazla yapılması daha farklı ve daha kaliteli soruların ortaya çıkmasını sağlıyor. Bunun için müthiş bir emek ve sabır gerekiyor.En çok yaşadığım zorluklardan birisi yabancı kaynaklardaki bazı deneylerin tam olarak dilimize çevrilememesi.

 

Şu ana kadar kaç kitabın yazımında yer aldınız?

Şuana kadar tamamı bana ait olan 14 adet ve çıkmasında katkı sağladım 1 adet kitap mevcut. Ayrıca bu yıl iki adet kitabım daha çıkacak. Ayrıca Derslig için yazdığım 1 adet de deneme mevcut.

 

Yazdığınız kitaplar hakkında bilgi verir misiniz?

İlk yazdığım kitap Branş Akademiden soruların olduğu ve bu soruların çözümlerini içeren adeta minik bir cep kitabıydı.Daha sonra 8.sınıf soru bankası yazdım.Aynı yıl 8ler için deneme yazdım.Yıllar geçtikçe ürün sayısı arttı ve 15’e ulaştı.

 

Kitabınızın bu alandaki hangi eksikliği giderdiğini düşünüyorsunuz?

Yeni sınav sisteminin mantığı ve öğrencilerden istediği önceki yıllardaki sınav sistemlerinden çok farklı. Artık LGS’de öğrencinin soruda derin düşünmesi, soruyu yorumlaması, mantık ve muhakeme yürütmesi, tablo ve grafikleri yorumlaması ve çıkarım yapması gerekiyor. Yeni sınav sistemine uygun mantık muhakeme, grafik tablo okuma, beceri temelli sorular ve deney formatlı soruların yer aldığı doğru ürünleri bulmak oldukça zor diye düşünüyorum. Yazmış olduğum kitaplarda bu önemli hususların üzerinde durup yeni nesil sorular dediğimiz sorulardan oluşan ürünler çıkardım.

 

 

Yeni nesil soru yazmak ile eski tarz soru yazmayı karşılaştırdığınızda ne gibi farklılıklar söyleyebilirsiniz?

Öncelikle fark Everest dağı kadar fazla.Eski tarz sorularda bilgi daha fazla ön planda olup yorum,mantık,muhakeme ve çıkarım yapma daha geri plandaydı.Yeni nesil sorularda ise öğrenci çok yönlü düşünmeli,bilgiye sahip olsa bile o bilgiyle yorum yapmalı,mantık kurmalı,muhakeme edebilmeli ve sahip olduğu bilgiye bir şeyler katarak çıkarım yapabilmeli.

 

Soru yazarken nelere dikkat edersiniz?

Kazanımlara uygunluk,nesnellik,bilimsellik ve anlaşılabilirlik soru yazarken en çok dikkat ettiğim şeyler.

 

Yazdığınız ya da yazımında yer aldığınız kitaplardan ne gibi dönütler aldınız? Bu sizin soru yazımınızı nasıl etkiledi?

Özellikle kurucusu olduğum Fen Kuşağı grubundan binlerce öğretmenden çok güzel dönütler aldım.Tanımadığım ,hiç tanışmadığım yüzlerce öğrenciden ‘’hocam başarımızda payınız çok büyük’’ cümleleri duymak beni daha da azimlendiriyor .

 

Günlük hayatta karşılaştığınız şeyler sorularınıza ilham kaynağı oluyor mu?

Hem de çok fazla. Özellikle bir köy yaşantısına da sahip olduğumdan köyde karşılaştığım durumlar soru yazmamı şekillendiriyor. Hatta seyahat ederken bazen bir şey görüyorum ve ona soru kurguluyorum. Sokakta veya pazarda hiç ummadığım anda karşılaştığım bir nesne bile soru yazmama sebep olabiliyor.

 

Kitap yazarı olmak hayatınızda neleri değiştirdi?

Soru yazmak bir kere hayata bakış açımı az da olsa değiştirdi. Ayrıca binlerce farklı insanla tanıştım, onlarca farklı etkinlikten davet aldım. Bir çok okula, koleje veya farklı yerlere davet edildim. Tanımadığım binlerce okuldaki öğretmenden ve öğrenciden teşekkür mesajları aldım. En önemlisi de bir kitap yazmanın zor olduğu kadar çok mutluluk verici olduğunu da yaşayarak öğrendim.

 

Yakın gelecekte neler yapmak istiyorsunuz? Yeni kitap projeleri var mı?

Şuan bitme aşamasında olan biri 8.Sınıf soru bankası diğeri de 8.sınıf deneme seti olmak üzere iki kitabım var.

 

 

Yazar olmak isteyenlere önerileriniz nedir?

Öncelikle bol bol okumak ve araştırmak gerekli.Literatür taraması denen şeyin yani kaynak taramasının önemi çok büyük.Yeni başlayanlar sadece Türkiye’deki çeşitli yayınları değil yurt dışındaki bir çok dijital yayını takip etmeli ve bir çok kitabı araştırmalı,kendilerine özgün sorulardan oluşan bir soru arşivi yapmalılar. Biz yayınevi olarak kaynak taraması amacıyla İngiltere’den kitap getirttiğimizi biliyorum. Bir de mutlaka önce bu işe tahsis yaparak girmelerinin,işin mutfağında neler olup bittiğini görmeleri açısından iyi olacağı düşüncesindeyim.

 

 

Son olarak öğrencilerimize ne söylemek istersiniz?

Kazanımlara uygun ,nesnel ve anlaşılabilir olduğu sürece hangi soru bankası olursa olsun yeni nesil sorulardan öğrencilerimizin korkmasına veya panik yapmasına gerek yok. LGS uzun bir süreç ve bu süreçte yavaş yavaş yeni nesil sorulara alışacaksınız. Sizin için iyi bir lise,iyi bir üniversiteye kapı açar. Başarınız ise sizi gururlandırır,cesaretlendirir ve kendinize güveniziz artar. Nasıl ki büyük zaferler, o zafere inanmış komutanlarla ve askerlerle kazanılmışsa başarı da ‘’BAŞARACAĞIM’’ diyenlerin ve kendine inananlarındır. Kendinize inanın. Başarabileceğinize inanın. Yazmış olduğum tüm kitapların eğitim-öğretim sürecinizde ve LGS maratonunda sizlere yardımcı olması dileğiyle.