Merhaba öğretmenim, kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

Merhaba. Matematik öğretmeniyim. Samsun Bafralıyım. Kayseri Final Ortaokulu’nda görev yapmaktayım.

 

Kitap yazma serüvenine nasıl başladınız?

Kitap yazma serüvenime ilk etapta öğrencilerimin tarama sınavlarını, testlerini hazırlayarak başladım. Sonrasında okulumuzdaki çok değerli öğretmenlerle bir ekip oluşturduk. Hem bireysel hem de ekibimizin dahil olduğu birçok yayında yazarlık yaptım ve yapmaktayım.

 

Kitap yazarken ne gibi zorluklarla karşılaştınız?

LGS sınavıyla tanıştığımız yeni nesil sorular hayatımıza gireli çok olmadı. Sorular okuduğunu anlama, anladığını yorumlama ve genelde tablo ve grafik okuma yorumlama üzerineydi. Bu soru tarzlarında soru üretmek ilk başlarda bana oldukça zor gelen noktalardan biridir.

Şu ana kadar kaç kitabın yazımında yer aldınız?

4 adet yayının ve birçok kurumsal denemenin yazımında yer aldım.

 

Yazdığınız kitaplar hakkında bilgi verir misiniz?

Tamamı bana ait olan bir 8. Sınıf soru bankam ve 8. Sınıf denememin yanında Okulpedia Yayınları 5. 6. 7. 8. Sınıf kazanım tarama föyleri, Mozaik Yayınları 7. Sınıf Matematik Soru Bankası oluşumuna katkı sağladım. Ayrıca birçok kurumsal yayının denemelerine sorularımla katkı sağlamaktayım. Derslig.com’da da dökümanlarım mevcut.

 

Kitabınızın bu alandaki hangi eksikliği giderdiğini düşünüyorsunuz?

Yazdığım yayınlardaki soruların özgünlüğü, sınav sistemine uygunluğu en önemli kriterlerimizden biridir. Ayrıca kitaplarımızın ve denemelerimizin öğrencilerin okuduğunu anlama, uygulama düzeylerini geliştirdiğini söyleyebilirim. Amacımız çok zor soru yazmak, öğrenciyi bıktırmak değil kaliteli yani sınav sistemine en uygun soruyu üretebilmektir. Öğrencinin alt öğrenme alanlarının birkaç tanesini bir soruda kullanıp sorunun cümlelerinden doğru çıkarım yaparak kafası karışmadan sonuca ulaşmasını sağlamaktır. Öğrenciye yeni nesil sorularda pratiklik ve özellikle süre konusunda en çok sıkıntı çektikleri matematik sınavında hız kazandırmaktır.

 

Yeni nesil soru yazmak ile eski tarz soru yazmayı karşılaştırdığınızda ne gibi farklılıklar söyleyebilirsiniz?

Size aradaki yazma farkını net bir şekilde söyleyebilirim. Eski tarz sorularda orta düzey bir soru 4-5 en fazla 10 dakikamı alırken, yeni nesil sorularda ise bir soru 1-2 saatimi alabiliyor. Yeni nesil soru yazmaya başladığım günden beri gittiğim her yerde her objeden soru çıkabilir mi acaba diye istemsiz düşündüğüm çok oluyor :)

 

Soru yazarken nelere dikkat edersiniz?

Öğrencilerin matematik sorusu çözerken sosyal hayatımızdan doğru bilgiler öğrenmesini de sağlayacak , kazanımlara ve bilişsel alan düzeylerine uygun sorular yazmaya dikkat ediyorum.

 

Günlük hayatta karşılaştığınız şeyler sorularınıza ilham kaynağı oluyor mu?

Evet kesinlikle. Bir yerde otururken baktığım masadan, kapıdan, faturalardan, gittiğim turistik yerlerden, ailemden sorularımda çokça esinlendim.

 

Kitap yazarı olmak hayatınızda neleri değiştirdi?

Bütün kitaplara daha farklı yönlerden bakıyorum. Kitabın içeriğinin kalitesinin yanında verilen emeğe çok çok daha fazla saygı duyuyorum. Bu iş gerçekten oldukça sabır ve emek isteyen bir süreçten geçiyor. Bunun dışında birçok yazar arkadaşımla tanışmak bir araya gelmek harika bir şey.

 

Yakın gelecekte neler yapmak istiyorsunuz? Yeni kitap projeleri var mı?

Şuan Okulpedia Yayınlarının 5. 6. 7. ve 8. sınıf kazanım tarama föylerini bitirmek üzereyiz. Sonrasında yine bir soru bankası ve deneme projemiz var.

 

Yazar olmak isteyenlere önerileriniz nedir?

Çok emek isteyen bu süreçte sabır önemli. Yazar olmak isteyen arkadaşlarıma kendi soru havuzlarını oluşturmalarını öneririm.

 

Son olarak öğrencilerimize ne söylemek istersiniz?

Çeşitli yayınevlerinin sorularını tarayarak bıkmadan her soru sınavda çıkabilir mantığıyla anlayarak çözmeleri onları başarıya götürecektir. Matematik zor bir ders ama azim bu zorluğu yıkacaktır. Her şey gönlünüzce olsun :)