Arkadaşlar herkese selamlar. Muhteşem bir yılı geride bıraktık. 8. Sınıf arkadaşlarımız sınavlarına girdi ve puanlarını aldılar. Şimdi sırada tabii ki tercihler var. Birçoğunuzun tercih listelerini şekillendirdiğini biliyorum. Ancak tercihlerinizi onaylatmadan sizlere bazı hatırlatmalar yapma ihtiyacı hissettim. Bu yüzden tercih listenize son şeklini vermeden evvel bu yazıyı bir okuyun derim.

Sıralamayı Özenle Yapın:

Şimdi merkezi yerleştirme ile bir tercih yapacağımızı varsayalım. Ve yüzdelik dilimimiz de 3.00 olsun. O halde ben genel yüzdelik dilimi 2.00’den 3.00’e kadar okullardan iki veya üç tane seçip 10 tercih hakkımın bir kısmını kullanmalıyım. Bu okullar, gelirse muhteşem olur diyebileceğimiz okullardır.

Dört, beş, altı, yedinci tercihlerimize muhtemelen gelir diyebileceğimiz okulları yazmalıyız. Bunları da 2.70-4.00 aralığı gibi düşünebiliriz.

Unutmayın bu söylediklerim şehirden şehre, okuldan okula farklılık gösterebilir.

Son sırada kalan tercihlere de yüzdelik dilimi 6.50, 7.00’ ye kadar olan okulları kesin geleceğini düşünerek yazabiliriz. Hatırlatmakta fayda var. Tüm tercihleri doldurmak zorunda değilsiniz ama geniş bir aralık çalışacaksak, bu sistemi önemseyelim.

İmkânınız Varsa Okulları Tek Tek Gezin:

Tercih zamanında okulları gezmek kararsızlığı ortadan kaldırır. Birçok öğrenci gitme ihtimalinin olduğu okulları gezip kararından emin olma konusunda büyük adımlar atıyor. Okulu, yönetimini, öğrenci görüşlerini, mezunların hangi üniversiteleri tercih ettiğini öğrenmenizde yarar var.

İstemediğiniz Okulu Kesinlikle Yazmayın:

Hocam gelmez muhtemelen ama ben yine de yazdım cümlesi, tercih sonrası hiç kurmak istemeyeceğiniz bir cümle olur. Listenize yazdığınız her okulu, oraya gidecekmiş gibi düşünerek yazın.

Uzakta Olan veya Yatılı Olan Okulları Yazmadan Evvel İyi Düşünün:

Yatılı okumak kötü değildir, aksine büyük avantajları da vardır. Ancak bilmemiz de gerekir ki zorlukları vardır. Ailenizden uzakta olmak, kendi ayakları üzerinde durabiliyor olmak sorumluluk işidir. Buna hazır olduğunuzu hissediyorsanız hiç problem yok. Bu konuda karar vermeden önce iyi düşünün derim.

Listenizin Son Halini Mutlaka Bir Uzmana Danışın:

Listenizin son hali, alacağınız bir uzman tavsiyesi ile mükemmel hale gelebilir. Bu yüzden mutlaka listenizi son kez bir rehber öğretmenin görmesini sağlayın.

 

Sevgili arkadaşlar, hepinize muhteşem bir tercih dönemi ve başarı dolu yıllar diliyorum. Gönlünüzden geçen sizlerle olsun. Başarılar dilerim !

 

Eğitim Koçu / Osman Sarı