Nasıl Bana Özel Bir Çalışma Programı Oluşturabilirim?

Benim güzel arkadaşlarım, hepinize selamlaaar!

Duydum ki okulların açılmasına az bir süre kala ipleri sıkı sıkı tutmak istiyormuşsunuz, e o zaman şöyle güzel bir konuyla karşınızda olayım dedim.

Öncelikle nasılsınız, tatiliniz nasıl geçiyor, neler yapıyorsunuz? Yorumlarda bir dertleşelim bakalım.

Bugün sizlerle birlikte nasıl size özel bir ders çalışma programı oluşturabileceğinizden bahsedeceğim.

Haftalık Planlama Yapın

Plan yapmak çoğu zaman zor olabilir, ben bu konuda ısrarcı olmanız taraftarıyım. Çünkü bir plan dahilinde ilerleyenler, ilerlemeyenlere göre her zaman dev bir adım önde oluyorlar. Unutmayın bir plan dahilinde ilerlemek ve o plana sadık kalmak adım adım iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

Bununla ilgili olarak sizlere önerim bir defter, ajanda veya online bir dosyada planlamalarınızı tutun ve plana sadık kalarak devam ettirin.

Günlük Rutinlerinizi Oluşturun

Bir hafta içerisinde neler yaptığınızı, haftalık program ile ne kadar çalışabileceğinizi, kendinize ve çevrenize ne kadar vakit ayırabileceğinizi en iyi sizler biliyorsunuz. Bu yüzden her birinizin de ayrıca bir yoğunluğu olduğunu düşünürsek şunu açıkça ifade edebilirim ki her birinizin çalışma yoğunluğu birbirinden farklı olmalıdır.

Her bireyin kendi temposunda sergileyeceği en etkili performans, her birinizi hayallerinize ulaştıracaktır, buna emin olabilirsiniz.

Diyelim ki bir öğrenci okuldan 17.00’de dönüyor, bir diğer öğrenci ise 14.00’te. O halde her iki öğrencinin de uygulayacağı program aynı olmayacaktır. Bu yüzden arkadaşlarım şu kadar soru çözüyormuş benim de şu kadar soru çözmem gerekiyor algısından lütfen sıyrılın.

Burada bugün sizlere günde şu kadar soru çözmelisiniz diye bir tavsiye vermeyeceğim. Bu doğru olmayacaktır. Bu yüzden aşağıdaki maddeler hayat kurtarır. Bu maddelere göre karar vererek kendi programlarınızı oluşturun:

1- Eğer çok yoğun bir tempoya sahipseniz, (okul, dershane, özel ders, katılmak durumunda olduğunuz aktiviteler) çalışacağınız zamna dilimi diğer arkadaşlara göre kısıtlı olacaktır. O halde sizler günde bir, bir buçuk saat kadar çalışmaya vakit ayırabilirsiniz. Bu şekilde olan arkadaşlar 30 dakikalık etütlerle çalışabilirler. Günde en az iki, yapabilirseniz üç oturum hedefiyle başlayın ve bir haftanın sonunda o etütlerle hangi noktaya ulaşmak istiyorsanız bunları haftalık programınıza dağıtın.

2- Okuldan döndükten sonra uyuyacağınız vakte kadar fazlasıyla vaktiniz varsa biraz daha şanslı olduğunuzu söyleyebilirim. Planlamanızı yaparken ders çalışacağınız, ailenize vakit ayıracağınız, kendinize vakit ayıracağınız saatleri bir günün içerisine sığdırın. Yapacaklarınız önceden belli olsun. Çünkü önceden belirlediklerinizi gerçekleştiriyor oluşunuz, tamamlama hissiyatından dolayı başarma güdüsünü uyandırır. Sizler çalışma saati olarak 40 dakikalık oturumlar uygulayabilirsiniz. İki veya üç oturum sizler için ideal olabilir.

3- Sınav yılında iseniz çalışmalarınızı yoğunlaştırmalısınız. Değilseniz daha serbest hareket edebilirsiniz. Hatta haftada bir veya iki günü tatil ilan edebilirsiniz. Sınav yılındaki arkadaşlara da şöyle bir tavsiyem var. Çoğu zaman verimli çalışmalar gerçekleştiremeyebilirsiniz. Bu normal. İnsan doğası böyle bir şey çünkü. Bu yüzden sizlere tavsiyem kurala sadık kalmaya çalışmalı, erteleme davranışından kaçınmalısınız. 

4- Mutlaka ama mutlaka, planlarınız aksadığında yapamayacağınız algısına kapılmayın. Düşüşler, gerilemeler normaldir. Önemli olan silkelenip kendimize gelmek ve tekrar harekete geçmek.

Unutmayın, Edison ampulü binlerce hatanın sonunda icat etti.

 

Eğitim Koçu / Osman Sarı