Başarılı Öğrenciler Sırlarını Verdi: ‘Zamanınızı İyi Yönetin’

Geçtiğimiz yıl birlikte çalıştığımız arkadaşlarımızla yaptığımız bir söyleşide, nasıl başarılı olduklarını konuştuk. Bu arkadaşlarımızın birçok cevabı vardı tabii. Ancak bazıları öylesine etkileyicidi ki sizlerle paylaşmak istedim.

Başarı, bireylerin belli bir hedef dahilinde amaç ve arzularını gerçekleştirmesini ifade eden bir kavramdır. Bu hedefler; kişisel, mesleki, v.b. gibi birçok alanda ortaya çıkabilir. Bizim çocuklar da bu konuda eğitim alanında aslında kendilerine de yatırım yaptıklarını düşünürsek (bakış açıları bu idi) oldukça güzel işler çıkardılar.

Yaptığımız söyleşide bir önceki dönemde okuyan arkadaşlarının sorularını yanıtlayan LGS Kazananları sınav hazırlığında başarının altında yatan en önemli etkenin disiplin olduğunu vurguladılar. Gelin bu tavsiyelere biraz daha yakından bakalım.

Disiplinli Olun:

Disiplin, korkunç bir sözcük gibi görülebilir. Şöyle düşünelim bu çok normal. Çünkü hayatınızda kaç tane disiplinler dahilinde yaşayan insan var ki?

Bu yüzden bilmemiz gereken şey, yaptığımız her eylemin sonunda geriye dönüp baktığımızda ne dediğimizdir. İyi ki yapmışım dediğiniz şeylerin sayısını artırmanızı tavsiye ederim. Bu işler genellikle başlaması, harekete geçmesi zor olur, ancak başladığınız anda bir anda kolaylaşıverir, bitiverir…

Bir Plan Dahilinde Çalışın:

Sınav kazanan öğrencilerin büyük bir bölümü haftalık bir planla çalıştıklarını ifade etti. Bu yüzden artık inkar edemeyeceğimiz gerçeği bir kez daha gözler önüne serelim: Artık daha planlı olmalıyız.

Planlı olmak büyük resmi görmenizi sağlar. Neye başlayacağınızı, nasıl devam edeceğinizi, hedefin sonunda elde edeceklerinizi rahatça görebilirsiniz. Bu yüzden plan güzeldir, onu hazırlayın ve ona sadık kalın.

Rakiplerinin Yapmadıklarını Yap:

Örneğin herkes akşam çalışıyorsa sen sabah çalış.

Herkes düzensiz besleniyorsa, sen beslenmeni değiştir.

Herkes çok soru çözüyorsa, sen rekor kırmaya çalışma. Güzel çalış ve yanlışlarına dön. Hepsinden daha fazla başarılı olacaksın.

Herkes az uyuyorsa sen uyuman gerektiği kadar mutlaka uyu.

Herkes sadece eksilerden bahsediyorsa sen hayatındaki her şeyi  artı haline getir.

Vazgeçme:

Yine, yeni, yeniden… Her zaman söylüyorum ve bir kez daha söyleyeceğim. İnsanlar ikiye ayrılır:

1- Düştüğünde ağlayıp sızlayanlar,

2- Kalkıp daha hızlı koşanlar.

Hayatınız boyunca daima ikinci grupta olun. 

Sizleri seviyorum.

 

Eğitim Koçu / Osman Sarı