Dikkatim Dağılıyor Ne Yapmalıyım?

Sevgili arkadaşlarım, hepinize selamlar.

Öncelikle ders çalışırken dikkatimizin dağılıyor olmasının oldukça normal bir durum olduğunu sizlere aktarmalıyım. Ancak bu durumun normal olduğunu bilerek tabii ki bir şeyler yapmadan hayatımıza devam edemeyiz. Konuyla ilgili olarak sizlere bazı önerilerim olacak. Bu önerilere dikkat ettiğinizde ders çalışmalarınızın daha keyifli hale geldiğini göreceksiniz. Haydi, şimdi gelin bu maddeler nelermiş, birlikte daha yakından bakalım:

Dikkat Dağıtıcıları Tespit Edin

Öncelikle ders çalıştığımız ortamın nasıl olduğuna biraz yakından bakmakta fayda var. Örneğin çalışma ortamımızın televizyon, bilgisayar, gürültülü konuşmalar v.b. gibi durumlardan arınmış olması gerekiyor. Bu konuya özellikle dikkat etmeliyiz.

Diğer yandan çalışma ortamımızdaki renkli nesneler, posterler gibi (bizi bulunduğumuz ortamdan alıp uzaklara götürecek yani hayal kurmamızı sağlayacak) unsurlar varsa bunların tümünden uzak durmamız gerekiyor.  Tabii bu bahsettiklerim herkesin dikkatini dağıtan şeyler olmayabilir. Bu yüzden sizler hangilerinden etkileniyorsunuz, önce bunları tespit etmeli ve gerekli adımları sonrasında atmalısınız.

 

Bir Plan Dahilinde İlerleyin

Çalışmalarınızı gerçekleştirirken bir plan dahilinde ilerlemeniz önemli. Hayatta hangi aşamada olursanız olun, plan oluşturmak ve buna sadık kalmak başarılı olmanızı sağlar. 

Örneğin ben iş akışım içerisinde mutlaka haftalık bir planla çalışmaya gayret ediyorum. Hangi gün ne yapacağımı bir hafta öncesinden belirliyor ve bu sayede yoğun iş tempomun olduğu zamanlarda bile problem yaşamıyorum. Bunun sebebi planlı olmam ve uygulamaya çalıştığım plana sadık kalmam.

Sizler ilk, ortaokul ve lise yıllarında olan gençler olarak şimdiden hayatınızı şekillendirecek davranışların temellerini atıyorsunuz. Bu evrede bir plan dahilinde hareket etmeyi davranışa dönüştürebilirseniz hayatınız değişir.

 

Teknoloji ile Aranıza Mesafe Koyun

Haydi gelin, itiraf edelim. Hangimizin dikkatini dağıtan şeyler tablet, telefon, bilgisayarlar…

Sevgili arkadaşlar birçoğumuz maalesef teknoloji bağımlıları haline geldik desem zannediyorum abartmış olmam. Bu konuyla ilgili atmamız gereken bazı adımlar var. Eğer saatlerce keşfet dünyasından uzaklaşamıyor, oynadığımız oyunlarda daha fazla vakit harcamak istiyorsak ve bunu iliklerimize kadar hissediyorsak o zaman yeni bir karar almanın vakti gelmiş demektir. Bu durum daha problemli boyutlara ulaşmadan konuyu aileniz veya öğretmenlerinizle paylaşmalı, önlemler almalısınız.

Bu satırları okuyan birçok öğrencimin bu kararı alacak cesarete henüz sahip olmadığını biliyorum. Ancak geleceğimiz söz konusu olduğunda bazı durumları artık net bir şekilde masaya yatırmalıyız. Kendini kontrol etmekte zorlanan tüm arkadaşlarıma tavsiyem, artık bir önlem almanın vakti geldi arkadaşlar.

Motive Kaynaklarınızı Kullanın

Dikkat dağınıklığında çalışma sürelerimizi uzatacak tavsiyelerden biri de motivasyon kaynaklarımızı kullanıyor olmak. Nasıl motive olabileceğinizle ilgili bazı öneriler vereceğim. Bunları yaparsanız çalışmalarınıza tekrar döndüğünüzde daha keyifli vakitler geçireceğinize eminim.

*Müzik dinleyin.

*Yürüyüş yapın.

*Bir film izleyin.

*Motivasyon videosu izleyin.

*Ted talks konuşmalarını takip edin.

*Seçmek istediğiniz meslekle ilgili araştırmalar yapın.

*Kültürel aktiviteler planlayın.

 

Sizler bu konuda neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyorum, görüşmek dileğiyle.

Eğitim Koçu / Osman Sarı