Değerli velilerimiz hepinize selamlar. Tatil mevsimi geldiğinde, öğrenciler için bir nefes alma zamanı başlıyor. Ancak, bu süreçte velilerin tutumu da oldukça önemli. Tatili çoğu zaman dinlenme ve eğlenme zamanı olarak görürüz ancak aynı zamanda ara tatil öğrencilere yönelik pozitif bir rehberlik fırsatıdır. Şimdi sizlerle öğrencilere destek olmak için bazı olumlu tutumları maddeliyorum, iyi okumalar.

1. Onlarla daha çok zaman geçirin.

Tatil, çocuklarınızla daha fazla zaman geçirme şansı sunar. Onlarla iletişim kurun, ilgi alanlarını ve hobilerini keşfedin. Belki yeni bir spor dalı denemek, birlikte kitap okumak veya ilgi duydukları bir konuda sohbet etmek, ilişkinizi güçlendirebilir.

Zamanınızın kısıtlı olduğunun farkındayım. Birlikte yapacağınız bir yürüyüş, bir konser, bir müze, bir tiyatro etkinliği bile müthiş aktiviteler olabilir.

2. Hedeflerinizden Uzaklaşmayın.

Bazı öğrencilerimiz sınav hazırlığı içerisinde bazıları ise gelecek yıllarda böyle bir tempo içerisinde olacak. Tavsiyem öğrencilerin hem öğrenebilecekleri hem de eğlenebilecekleri ortamları onlara sunmanız. Çalışma kampları, haftalık bir programla eksiklerinizi kapatma gibi akademik faaliyetleri mutlaka gündeminizde bulundurunuz. Bunlar öğrencinin günlük aktivitelerinin çok azını alacak şekilde organize edilmeli.

3. Sorumluluklarını Hatırlatın:

Tatil, çocuklara sorumlulukları öğrenme fırsatı sunar. Aile içindeki görevleri paylaşmak, çocuklara sorumluluk almayı ve iş birliği yapmayı öğretebilir. Bu, onların günlük yaşamlarında daha bağımsız ve sorumlu bireyler olmalarına yardımcı olacaktır.

4. Teknolojiyi Abartmamalarını Sağlayın.:

Tatilde, çocuklar genellikle daha fazla zamanlarını elektronik cihazlarla geçirme eğilimindedir. Ancak, bu süreyi sınırlamak önemlidir. Ailece belirlenmiş ekran süreleri ve daha sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemelerini sağlayacaktır. Bu nedenle hem onların istedikleri hem de bizim onlara önereceklerimiz olağan akışta ustaca kurgulanmalıdır.

5. Dinlenmelerini Sağlayın:

Tatil aynı zamanda dinlenme ve rahatlama zamanıdır. Çocuklarınıza dinlenmeleri ve kendi hızlarında olmaları için fırsat tanıyın. Zorlayıcı olmaktan kaçının ve onları kendi iç dünyalarını keşfetmeye teşvik edin.

Tatil, aileler için değerli bir zaman dilimidir ve doğru tutumla çocukların gelişimine olumlu katkıda bulunabilir. Unutmayın, birlikte geçirilen zaman, öğrencilerin motivasyonunu ve özgüvenini artırabilir.

Eğitim Koçu Osman Sarı