Sevgili arkadaşlar, bugün sizlerle başarısız öğrencilerin sahip olduğu özelliklerin bir kısmından bahsedeceğim. Bu özelliklerin en az bir tanesi bile bizde varsa bunun üstesinden gelmek için bugünden itibaren harekete geçmekte fayda var.

İsterseniz gelin şimdi bu maddelere birlikte bakalım:

 

1-Herhangi bir hedefleri yoktur.

Başarısız öğrenciler genellikle okula gitmek, ödev yapmak gibi eylemleri yapmış olmak için yaparlar. Bu öğrenciler gelecekle ilgili bir plana sahip değildir veya yapamayacaklarını düşündükleri için bir hedef belirlemezler. Dolayısıyla bu öğrencilerin hayalleri de yoktur.

Ancak hayal kurmak ve buna ulaşmak için hedefler belirlemek önemlidir. Çünkü insanı insan yapan düşünebilmesi, üretmesi ve harekete geçebilmesidir. Hayatta gayesi olan insanlar gerçek mutluluğu ve huzuru yakalayabilir. Bunun için her bireyin hayal ve hedef noktasında harekete geçmesi gerekir. Bu çok önemlidir.

 

2-Az emekle çok iş yapmak isterler.

Başarısız öğrencilerin bir kısmı sahip olmak istediği mesleği belirlemiştir. Ya da gelecekte olmak istediği yeri zaman zaman aklına getirir. Ancak bunun için harekete geçmez. Veya bunu nasıl yapacağını  bilmez ve bunu nasıl yapabileceği konusunu da araştırmaz. İşte bu durumda olan öğrenciler emek vermek konusu ile ilgili problemler yaşar. 

Herhangi bir konuda istikrarla mücade etmek önemlidir. Bunu başarabilirsek sadece öğrencilik konusunda değil, her neyle ilgileniyorsak bunların tümünde başarıyı yakalayabiliriz. Önemli olan istediğimiz şeyin peşinden koşmak ve ona emek vermek…

 

3-Dersi dinlemezler, tekrar yapmazlar.

Başarısız öğrenciler okulda genellikle ders dinlemezler. Bu konuda harekete geçmemek, daha olumsuz durumların ortaya çıkmasını sağlayabilir. Aslında hiçbir öğrenci bunu yaşamak istemez ancak bazen sebebi olmayan bir şekilde bu eylemler kendini gerçekleştirir.

Bu öğrenciler diğer yandan okulda öğrendiklerini evde tekrar etmediği gibi bu derslere ait konuları tekrar öğrenme gayreti içerisinde de olmazlar. Genellikle ertelerler. Bir süre sonra ise yapamayacaklarına inanırlar. Bu durumun yaşanmaması adına planlı ve programlı olmak ve bunu küçük adımlarla başlatmak önemlidir. Zamanla her şey daha iyi hale gelecektir. Önemli olan başlamaktır.

 

4-Yapamayacaklarına inanırlar.

Başarısız öğrencilerin önemli özelliklerinden bir tanesi de öğrenme eylemine karar verdikten bir süre sonra anlayamadıklarının sayısı çoğaldıkça bunların üzerine gitmemeleridir. Bu gerçekleşince bir süre sonra işler daha karmaşık hale gelebilir. Bu durum da öğrencilerin yapamayacaklarına inanmalarını ortaya çıkarır.

Oysa her öğrenci bir alanda fark yaratabilecek bir başarıya sahip olabilir. Önemli olan bu keşif sürecinin içerisinde olmaktır.

Geçenlerde bir yazı okumuştum. Bir yetişkin belkide dünyanın en ünlü keman virtiözü olabilecek potansiyele sahip. Ancak hayatı boyunca bunu bir kere bile denemediğinden, bu yeteneğinin farkında olamamış.

Hiçbirimiz bu kişi olmak istemeyiz. Bu yüzden gerek dersler gerekse ders dışı ilgi duyduğumuz her ne varsa deneyimleme fırsatı elde etmeliyiz.

 

5-Çabuk vazgeçerler.

Başarısız olma yolculuğundaki öğrencilerin bir diğer özellikleri çabuk vazgeçmeleridir. Unutmayın, her insan yeterince mücadele etmediği için başarısız olur. Hayatta her ne ile karşılaşırsak karşılaşalım. Mücadele etmek, emek vermek o alanda daha iyi olmamızı sağlayacaktır.

 

Eğitim Koçu / Osman Sarı