Herkese selamlar. Ben geldim! Nasılsınız bakalım, umarım iyisinizdir ve her şey yolundadır. 

Sevgili arkadaşlarım, son zamanlarda şunları sıkça duymaya başladım:

Hocam denemede yapamadığım sorular oluyor, eve gelip tekrar o sorulara baktığımda kolayca yapabildiğimi görüyorum ya da evde deneme çözdüğümde sonuçlar çok daha iyi gelirken okulda deneme çözümü yaptığımda sonuçlarım daha kötü oluyor.. Bugün sizlerle bunların sebeplerini maddeler halinde konuşacağız. O halde hemen gelin, başlayalım:

1- Sınavı Gözünüzde Büyütmeyin:

Gireceğiniz sınavlar sizler için çok önemli şeyler ifade edebiliyor olabilir. Biliyorum ve katılıyorum. Ancak bunun dozunu ayarlamak önemli. Hiçbir sınav hayatımızın kaderini etkileyecek kadar önemli ve büyük bir sınav olmamalı. Böyle olduğunda stres, kaygı, endişe gibi durumları kontrol altına alabiliriz. Bu yüzden sizlerden ricam hangi sınava girecek olursanız olun, bu sınavların sadece geride bırakılması gereken minik sorumluluklar olduğunu kendinize hatırlatın. Böyle yapabilirsek çok daha rahat bir şekilde sınava gireceğinize eminim.

2- Sorunun Kaynağını Tespit Edin:

Bazı arkadaşlarımız düşük alacağından korktuğu için, bazı arkadaşlarımız ailelerinden çekindiği için, bazı arkadaşlarımız gürültülü ve sınav disiplini olmayan ortamlarda sınava girdiği için, bazı arkadaşlarımız henüz sınava girme ciddiyetini özümseyememiş olduğu için sınavlara gereken önemi veremeyebiliyor. Bu yüzden sorunun kaynağını tespit etmek çok önemli.

Bu konuda okul rehber öğretmenlerinizden destek alabileceğinizi sizlere hatırlatmış olayım. Profesyonel bir dinleyici bu konuda sorunun tespitini yapmak üzere süreçte rol alırsa kariyer basamaklarınızı tırmanmak için ilk ve kocaman bir adımı atmış olursunuz.

3-Analiz Yapın.

Hem okulda hem de evde uyguladığınız denemelerde hangi konulardan soru kaçırdığınızı, soru tiplerini, yanlış sebeplerini tek tek analiz edin. Bunu yaptıktan sonra programlarınıza bu doğrultuda çalışmalar eklemeyi unutmayın. 

Geçtiğimiz yıl bu doğrultuda çalışan öğrenciler hedeflerine daha hızlı ulaştılar. Önümüzdeki süre bunun için yeterli ve sizler yapabilirsiniz.

Sizlere güveniyorum.

 

Eğitim Koçu / Osman Sarı