Bu soruya birçok arkadaşımızın “hocaaam dertlerim tabii ki daha büyük” dediğini duyar gibiyim. Sevgili arkadaşlar, sınav yılı içerisinde iniş ve çıkışların olduğu bir yıldır. Sizler bu iniş ve  çıkışlarda hangi pozisyonda yer alacağınızı organize edebilmeyi öğrendiğinizde işler sizler için daha da keyifli bir hal alacaktır. 

Bu yüzden bugün sizlere bu konuda bazı tavsiyelerim olacak. Unutmayın, bu tavsiyeler sizleri okul ve sınav yolculuğunuzda bir üst seviyeye taşıyacak.

Buyrunuz başlayalım:

1-Haftalık bir programla çalışın.

Programlı çalışmak deyince birçok kişi bu konuda düzenli hareket edemediğini herhalde söyleyecektir. Sevgili arkadaşlar, şu anda başarılı olan birçok iş veya bilim insanının bulundukları seviyelere gelmesini sağlayan şeyler tabii ki disiplinli ve programlı olmalarıdır. 

Bunu ifade ettiğimizde çoğu zaman onların gece gündüz çalıştığını ve bizim o kadar çalışamayacağımızı düşünebilir, kendimizi bu konuda yetersiz hissedebiliriz.

Şimdi bu konuyla ilgili sizlere güzel bir haberim var. Bu insanların birçoğu gece gündüz çalışmak yerine sistemli çalışıyor. Belli bir çalışma disiplinleri var ve bunu uyandıkları vakitten uyuyacakları vakte kadar yapmıyorlar. Tabii ki istisnalar vardır ancak bilmenizi isterim ki yapmanız gerekenleri yapmanız kadar yerine getirdiğiniz takdirde başarı sizlere hızlıca gelecektir.

2-Düzenli denemelere girin.

Kaçıncı sınıfta olursanız olun. Mutlaka düzenli denemeye girmeyi öncelik edinin. Çünkü bulunduğunuz eğitim yılı uzun bir maraton. Sizler hangi ay hangi seviyede olduğunuzu bilerek hareket ederseniz buna göre bir çalışma metodu oluşturabilirsiniz.

Hocam benim denemem yok ve eksiklerimi nasıl giderebileceğimi bilmiyorum diyen arkadaşlar, güçlendirme merkezini sizlere bir kez daha hatırlatmak isterim. Burada çözeceğiniz denemeler hem hangi seviyede olduğunuzu söyleyecek hem de bir çalışma tavsiyesi verecek. Bu sayede netlerinizi de arttırmış olacaksınız.

3-Kendinize vakit ayırın.

Evet, yanlış duymadınız. Netlerinizin artması için kendinize de vakit ayırmanız gerektiğini söylüyorum.

Birinci madde de bahsettiğim gibi programla çalıştığınızda çalışacağınız ve çalışmalarınızın biteceği vakitler belli olacaktır. Bu saatten sonrasını kendinize ayırabilirsiniz. Bu da derslerden uzaklaşmanızı, zihninizin dinlenmesini ve ertesi gün çok daha motive hissetmenizi sağlayacaktır.

Bu konuda bir müzik aleti çalmak, bir dil öğrenmek, puzzle yapmak, sporla ilgilenmek, yazı yazmak v.b. gibi aktiviteleri sizlere önermek isterim.

Peki sizler ders dışı hangi aktivitelerle ilgileniyorsunuz? Hobileriniz neler? Yorumlarda okumak istiyorum.

Görüşmek üzere.

Eğitim Koçu /Osman Sarı