Evetttt sevgili arkadaşlar, artık ikinci dönemdeyiz ve birçoğunuzun sıkılma moduna girdiğini biliyorum. O yüzden size şahane önerilerle geldim.

 

Arkadaşlar, eğer ders çalışma isteğiniz yoksa hem geleceğinizi şekillendirmekte zorlanır hem de çevremizin geleceğimiz hakkında kaygılanmasına sebep olabiliriz. Bu yüzden her daim belirli bir motivasyona sahip olmamız gerekiyor.

 

Motivasyon, güdülenme anlamına gelir ve başarıya ulaşmada önemli bir tetikleyicidir. İçerisinde onu motive edecek bir güç olmayan öğrenciler, kendilerini boşlukta hissederler ve ne yapacağını bilemezler. 

 

Motive olmakta zorlanıyorsanız, vereceğim etkili önerileri dikkate almanızı tavsiye ederim: 

 

Öncelikle önyargılarımızı kenara bırakmalıyız. “Ders çalışma isteğim yok.” ya da “Hiç hevesim yok.” diye diye sürekli bahaneler ürettiysek ve ders çalışmayı ötelediysek muhtemelen sınavda başarılı olamayan öğrenciler arasında yerimizi alacağız. Bitmek tükenmek bilmeyen bahanelere kendini kaptıran öğrenciler, her zaman haklı olduğunu, tüm başarısızlığın bir başka şeyden kaynaklandığına inanır. İstekli ders çalışmak isteyen bir öğrenci isen, bahanelerden sıyrılmalı ve vakit kaybetmeden planlarını yapıp harekete geçmelisin.

 

Ders çalışma isteği olmayan öğrenciler, çalışılması gereken bir sürü konu olduğunu düşündüğü an biraz da olsa tedirgin olabilir. Özellikle sıfırdan başlayacak öğrenciler, hangi derse nasıl çalışacaklarını, ne kadar çalışmaları gerektiğini bilmemenin tedirginliğini yaşarlar. Bu durumda yapmanız gereken çok net. Kademe kademe ilerlemeli ve düzenli çalışmalıyız. Bu konuda rehber öğretmenlerinden yardım alabilirsiniz.

Öğrenciler diğer yandan zor konulara sıra geldiğinde de  “Ders çalışma isteğim gitti.” diye vazgeçme moduna girebilir. Öncelikle sakin olmamızda fayda var. Ardından biraz da özgüven muhteşem olacaktır. Çünkü en zor konuyu kafaya takar, elimizden geldiği kadar çalışırsak yapabildiğimizi göreceğiz. Deneyelim, görelim 🙂

Bir diğer taktik ise kendinize bir hedef koymanız. Hedefin ne? Ne olmak ve ileride kendini nerede görmek istiyorsun? Asla “Hangi okul olursa giderim, farketmez” diye düşünmemeliyiz. Bu düşünce yapısından sıyrılmak, çalışabilmek için enerji bulacağımız anlamına gelir. 

Pekiiii ders çalışabileceğin yeni yerler keşfetmeye ne dersin? Sürekli evde olduğun için ders çalışma isteğini geri getirmekte zorlanıyor olabilirsin ve bunun için yeni ortamlar keşfedebilirsin. Şehrinde bulunan bir kütüphane, senin için iyi bir seçim olabilir. Kütüphanede çalışanları gördükçe senin de motivasyonun artar ve derslerine daha iyi odaklanabilirsin.

Evet, taktikler benden uygulaması sizden. Hepinize başarısı bol bir dönem diliyorum.. Bir dahaki blogda görüşmek üzere..

Eğitim Koçu / Osman Sarı