E-twinning projesi kapsamında çocukların basit ve etkili dijital içerikler hazırlayabileceği bir projeye dahil oldum. Gayet keyifli geçeceğini hissettiren bu projenin ismi Oyun Gezegeni idi. Gerçekten isminin hakkını vererek başladı.Ekim ayında CRAM üzerinden eşleştirme oyunları oluşturduk.

Cram nedir?

CRAM basit bir sayfası olan ve hızlı ve etkili bir dijital içerik oluşturabileceğiniz web 2.0 araçlarından biridir.Cram'ı basit mantıkla bir soru ve karşısına cevabını yazabildiğiniz dijital bir kart oyunu olarak düşünebiliriz. 

Ne işe yarar?

CRAM matematiksel sembolleri desteklemesi ve üslü ifadelerin yazılabilmesi açısından önemli bir artıya sahip olup her ders için basit eşleştirme oyunları hazırlayabileceğiniz öğrencilerin ilgisini çekecek bir içeriğe sahiptir. İstekli öğrencilere bu platform üzerinden oyunlar hazırlatıp dersi daha iyi kavramasına olanak sağlayacak gizil bir şekilde öğrenmeyi teşvik edecek bir platform haline dönüşebilmektedir. 

Cram ile neler yapılabilir?

Cram ile isterseniz direk görselleri ekleyerek yazmaya uğraşmadan görsellerin cevaplarını karşıya verebileceğiniz kolaylaştırıcı özelliğe sahip bir platformdur. Öğrenciler kayıt olurlarsa puanlama sistemiyle daha eğlenceli dersler geçirip öğrenciler arasında puanlama sonucu daha teşvik edici hale dönüştürebilirsiniz.

Cram nasıl kullanılır?

Öncelikle https://www.cram.com/ sitesine girdikten sonra sağ üst köşede sing in butonuna tıklayıp ordan gelen kısımda aşağıda yer alan sign up kısmında basit bir kullanıcı adı ve şifre oluşturup siteye üye olabilirsiniz. Sonrasında yine sitenin sol üst köşesinde yer alan create flashcards tıkladığınızda oluşturacağınız soruların ana başlığı ve konusunu yazıp aşağıdaki flashcard ları front/back kısmında soru ve cevap şeklinde oluşturmaya başlayabilirsiniz.Yeni card eklemek isterseniz add a new card butonuna tıklayabilirsiniz ya da fazla oluşturursanız sağ tarafta çöp kutusu simgesinden flashcard ı silebilirsiniz. En son oluşturduktan sonra create set dediğiniz de oyun hazırlanmış olacaktır. Oluşturduktan sonra düzenlemek isterseniz merak etmeyin oyununuz kaybolmadı artık hesabınızda güvenle düzenleyebileceğiniz alanda yer almakta istediğiniz zaman gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz.Ne kadar kolay değil mi? Evet daha kolay olamazdı kesinlikle cevaplarını duyar gibiyim. 

CRAM ismiyle mobil uygulamasıda mevcut android ve ios olmak üzere bilginiz olsun. 

Dipnot: Matematiksel sembolleri yazmak isterseniz front ve back yazılarının altında choose a language butonundan math/symbols seçeneğini seçmeniz gerek sonrasında aşağıda ekleme yapabileceğiniz bir arayüz sunuyor site.

Cram ile neler amaçlanabilir?

Dersin basit soru cevap tekniğinden çıkarılarak dijital oyun çerçevesinde daha ilgi çekici hale getirip sınıfın tümüne ulaşmaya ve görsel zekayı desteklemesi sayesinde daha kalıcı öğrenmeye yol açabilir. Öğrencilerimiz bu dijital çağda gerekli dijital yeterliliklere sahip olması amaçlanabilir.Çağa ayak uyduran donanımlı bireyler haline dönüşebilirler.

 Merak eden ilgisi olan arkadaşlara ve öğrencilere aşağıdan inceleyebilecekleri oyun örnekleri bırakıyorum. Benim hazırladığım etkinlik 7.sınıflarda tam sayılarla ilgili idi öğrencilerimin de hazırladığı linkleri aşağıya bırakıyorum.

Benim hazırladığım oyun

https://www.cram.com/flashcards/games/jewel/tamsayilarda-01-ve-1-etkisi-10234425?fbclid=IwAR2RrGGYdLdZ0idX9OMI1pH74I17Ib7189-Ll88tJIqZbMWmgcKpiR0MevA

Öğrencilerimin hazırladığı oyunlar

https://www.cram.com/flashcards/games/jewel/7sinif-matematik-tam-sayilarla-uslu-ifadeler-10262017?fbclid=IwAR3FuYOM4lSjnHNpHnICjo7WWkXDw6wpuJLL4_ruL-Bpv2-SYqIAlfl_CbU

https://www.cram.com/flashcards/games/jewel/tam-sayilarda-islem-onceligi-10238635?fbclid=IwAR3tsKhX9g-luKPlvSNoPQlP07VvrNkpl-Mr4QwjCuIVp5-kWi-cT1PLyyM

https://www.cram.com/flashcards/games/jewel/tam-sayilarda-islemler-10261938?fbclid=IwAR3AA5IVzNPSw4YWYm0AslEtSJFmrPNpwWgC-dlApj-5t_fpusPgsNS1VBU

https://www.cram.com/flashcards/games/jewel/tam-sayilarda-dort-islem-10259171?fbclid=IwAR3pdw1SCS2TWdIZAt-EVarTUflmtW7YOjZNSr6lr1RxLrYv_FIknOmmbW8